https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zadatele-o-nove-vinice-prekrocili-kvotu-o-48-hektaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Žadatelé o nové vinice překročili kvótu o 48 hektarů

13.3.2018 07:08 (ČTK)
Od vstupu do Evropské unie platil v Česku zákaz rozšiřování vinic. Opatření mělo vést k tomu, aby v některých evropských státech nevznikaly velké nové plochy vinic s levnějšími produkty, které by kvalitním vinařům kazily ceny. Od předloňského roku se v Česku poprvé mohly rozšířit vinohrady o procento. / Ilustrační foto
Od vstupu do Evropské unie platil v Česku zákaz rozšiřování vinic. Opatření mělo vést k tomu, aby v některých evropských státech nevznikaly velké nové plochy vinic s levnějšími produkty, které by kvalitním vinařům kazily ceny. Od předloňského roku se v Česku poprvé mohly rozšířit vinohrady o procento. / Ilustrační foto
Pěstitelé vína v Česku letos zažádali o možnost nově vysadit vinnou révu na 226 hektarech, překročili tak roční kvótu o 48 hektarů. Informovala o tom včera mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Ivana Kršková. Naprostá většina ze 194 žadatelů je z Moravy, pouze deset z Čech. Prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray řekl, že je to dobrá zpráva, protože je vidět, že o obor je zájem. Možnost vysazovat vinnou révu na nových plochách měli vinaři letos třetím rokem, dříve platil evropský zákaz.
 

Zhruba třetina žadatelů je ze slovácké podoblasti, další třetina pak z velkopavlovické. O tom, kdo po překročení limitu žádostí možnost nové výsadby získá, se rozhodne podle toho, zda chce vinici v trati nebo mimo viniční trať. Takzvané trati se nacházejí v jednotlivých vinařských podoblastech, jejich seznam aktualizuje ministerstvo zemědělství. Jde tak o místa, kde se již réva pěstuje.

"Jsme moc rádi, protože to jenom dokazuje, že podnikání v našem oboru je atraktivní, a doufáme, že k tomu přispěla i novela vinařského zákona, která vyčistila trh, což dokázaly výsledky kontrol za loňský rok," řekl Nyitray.

Loni vinaři nevyužili celou plochu, na které mohli zasadit novou vinnou révu. Mohli požádat až o 177 hektarů. I přes prodloužení doby, do kdy se mohla žádost podat, se přihlásilo 189 zájemců, kteří chtěli povolení na plochu o výměře 152 hektarů.

Od vstupu do Evropské unie platil v Česku zákaz rozšiřování vinic. Opatření mělo vést k tomu, aby v některých evropských státech nevznikaly velké nové plochy vinic s levnějšími produkty, které by kvalitním vinařům kazily ceny. Od předloňského roku se v Česku poprvé mohly rozšířit vinohrady o procento.

Loňská novela vinařského zákona, účinná od 1. dubna, podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pomohla snížit množství nevyhovujících vzorků vína. V předchozích třech letech SZPI analyzovala zhruba 1500 vzorků vína a loni jich nevyhovělo 18 procent, zatímco v předchozích dvou letech to bylo 35, respektive 39 procent.

Podle poslední situační a výhledové zprávy ministerstva zemědělství z oblasti vinařství bylo v ČR předloni 17.700 hektarů vinic, vinnou révu pěstovalo 18.200 lidí. Mezi nejčastějšími pěstovanými odrůdami byly Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský z bílých odrůd, Svatovavřinecké, Frankovka, Zweigeltrebe a Rulandské modré z modrých odrůd.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist