https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zahada-mrtveho-jelena-vyresena-tajemneho-lovce-odhalila-fotopast
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záhada mrtvého jelena vyřešena. Tajemného lovce odhalila fotopast

25.9.2013 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Orel skalní zaútočil na jelena siku.
Orel skalní zaútočil na jelena siku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Linda Kerleyová / Zoological Society of London
Uprostřed sněhu daleko na východě Ruska leží mrtvý jelen. Jediné stopy, které k tělu vedou, jsou jeho vlastní. Široko daleko nikdo není. Záhadnou smrt jelena se díky obrovské náhodě podaří vyřešit. Na místě shodou okolností totiž byla fotopast. Lovcem je orel skalní.
 

„Byla jsem zrovna na obhlídce kamer, při které vyměňujeme paměťové karty. Zahlédla jsem tělo mrtvého jelena siku. Podivné ale bylo, že k němu sněhem nevedly stopy žádného velkého predátora,“ popisuje své dojmy Linda Kerleyová ze Zoological Society of London. „Podle stop to vypadalo, jakoby jelen umřel za běhu.“

Teprve, když se vrátila na základnu a zkontrolovala snímky z fotopastí, zjistila, co se skutečně stalo. „A nemohla jsem tomu uvěřit,“ dodává Kerleyová.

Kamera kvůli svému nastavení zaznamenala jen asi dvou sekundovou část akce, a to jen na celkem třech snímcích. Nicméně i tak je na nich patrné, jak se dospělý orel skalní zachytil na jelenových zádech.

Podle Jonathana Slaghta z Wildlife Conservation Society je v literatuře dostatek záznamů, kdy si orel skalní troufl na poměrně velká zvířata. „Byť běžnou potravou orlů skalních jsou přeci jen menší zajíci. Ví se ale i o tom, že orel ulovil velké zvíře jako je kojot nebo jelen. Z roku 2004 dokonce existuje záznam o tom, že orel ulovil mládě medvěda hnědého,“ vysvětlujte Jonathan Slaght.

Vědci ze Zoological Society of London používají v rezervaci Lazovskij ruského Primorska své fotopasti již šest let. Cílem je monitorovat výskyt tygrů ussurijských a lépe porozumět struktuře jejich populace. Fotopasti ale občas přinesou i zcela jiný příběh.



reklama

 
Další informace |
Líbí se Vám tento článek? Přispějte Ekolistu.cz na jeho práci, stačí pár korun.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist