https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zahadne-chveni-sopek-pomuze-predvidat-nicive-erupce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záhadné chvění sopek pomůže předvídat ničivé erupce

24.2.2011 01:50 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Tak vypadal ničivý výbuch sopky Pinatubo na Filipínách v roce 1991.
Tak vypadal ničivý výbuch sopky Pinatubo na Filipínách v roce 1991.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sopky jsou různé – v jedné věci však mají společného více, než se kdy zdálo možné. Po týdny, dny či přinejmenším minuty před explozí je v jejich okolí možné naměřit vibrace, které mají překvapivě obdobné frekvence u sopek nejrůznějších tvarů v různých částech světa. Podle dnešního vydání časopisu Nature má tento objev naprosto zásadní význam: může napomoci erupce předvídat.
 

„Ty otřesy jsou opravdu velmi záhadné, zejména proto, že mají téměř tu samou frekvenci na celém světě, ať se jedná o sopku na Aljašce, v Karibiku, na Novém Zélandu či ve Střední Americe,“ uvedl David Bercovici, profesor Yale. „Ta shoda je opravdu podivná, protože vulkány jsou opravdu velmi rozdílné svým tvarem i dalšími charakteristikami. Je to jako kdybychom používali pět různých dechových nástrojů a všechny zněly stejně,“ podivuje se.

Stoupá frekvence? Pak se exploze blíží

Po určité období mají tyto záchvěvy frekvenci mezi 0,5 a 2 Hz. Těsně před erupcí a poté během ní se frekvence zvyšuje až na 7 Hz.

A jak je to možné? I to se vědci pokoušeli namodelovat, jistota však chybí. Předpokládají nicméně, že tento jev vzniká při pronikání lávy směrem k zemskému povrchu ve chvíli, kdy láva reaguje navzájem s plyny, které ji v tuto chvíli obklopují.

„Výbušné erupce patří k nejvíc spektakulárním a nejvíc destruktivním procesům v přírodě a tyto otřesy tedy můžeme považovat za varování a také za důležité vodítko určující, co se uvnitř děje,“ dodává Bercovici. „Naše modely nyní pomůžou vytvořit opravdu velmi potřebný rámec pro chápání fyzikálních jevů v sopkách. A pomůžou předpovídat ničivé erupce.“


reklama

 
Další informace |
Webové stránky Nature

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist