https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeman-pozadavek-na-nove-eia-je-zbytecnou-byrokratickou-prekazkou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zeman: Požadavek na nové EIA je zbytečnou byrokratickou překážkou

31.3.2016 13:28 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Problémy s posudky na životní prostředí má v Česku 98 dopravních staveb v ČR za zhruba 130 miliard korun
Problémy s posudky na životní prostředí má v Česku 98 dopravních staveb v ČR za zhruba 130 miliard korun
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prezident Miloš Zeman kritizoval požadavek Evropské unie na vypracování nových posudků dopadu na životní prostředí (EIA) pro stavbu dálnic v Česku. Při návštěvě hradeckého kraje v diskuzi s krajskými zastupiteli Zeman označil požadavek EU za zbytečnou byrokratickou překážku. "Evropská byrokracie se vyznačuje tím, že se plete do věcí, do kterých jí nic není, jako jsou unifikované rozměry traktorových sedaček," řekl Zeman.
 

Prezident uvedl, že problém s EIA se na východě Čech týká stavby dálnice D11 z Hradce Králové směrem k Jaroměři a dál k polským hranicím a stavby R35 od Hradce Králové na Moravu. "Úsek na polské hranice je projektově připraven, pozemky jsou vykoupené, peníze na to jsou a co čert nechtěl, Evropská komise si vymyslela novu EIA a všechno se bude muset zadat znova," řekl Zeman.

Česká republika se nyní snaží dojednat výjimku pro stavby, kterým EU neuznává staré posudky EIA. Problémy s posudky na životní prostředí má v Česku 98 dopravních staveb v ČR za zhruba 130 miliard korun.

Dosavadní jednání na pracovní úrovni s Evropskou komisí podle ministerstva dopravy nevedla k pozitivnímu výsledku. Ministerstvo začalo počítat i s variantou, že úřad výjimku nezíská a bude nutné opakování procesu EIA urychlit. Při opakování EIA by se vycházelo z připravené aktuální projektové dokumentace, nezačínalo by se tedy od nuly.

Stavby ohrožené zpožděním mají posouzení vlivu na životní prostředí podle starého zákona z roku 1992, tedy z období před vstupem Česka do EU. Nový zákon splňující podmínky evropské legislativy začal platit loni.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist