https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeme-lame-teplotni-rekordy-vody-je-malo-tvrdi-klimaticka-zprava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Země láme teplotní rekordy, vody je málo, tvrdí klimatická zpráva

3.8.2016 09:34 | WASHINGTON (ČTK)
Řada států včetně Ruska a Číny zaznamenala loni vůbec nejteplejší rok v historii, například Jižní Afrika naměřila vůbec nejvyšší teplotu, která byla na Zemi zaznamenána během října - 48,4 stupně Celsia
Řada států včetně Ruska a Číny zaznamenala loni vůbec nejteplejší rok v historii, například Jižní Afrika naměřila vůbec nejvyšší teplotu, která byla na Zemi zaznamenána během října - 48,4 stupně Celsia
Celosvětová teplota roste, oceány musejí absorbovat rekordní množství tepla a zásoby podzemní vody jsou na historicky nejnižší úrovni. Tyto změny mimo jiné negativně ovlivňují populace zvířat a přispívají k šíření toxických mořských řas. Takové jsou závěry v úterý zveřejněné výroční zprávy amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) o stavu klimatu na planetě za loňský rok.
 

"Čas zavolat lékaře byl už před lety. Topíme se v mnoha příznacích nemoci," popsal agentuře AP situaci planety šéf týmu monitorujícího v NOAA klima Deke Arndt. "Horečka Země stoupá," doplnil jej další spoluautor studie Gregory Johnson.

Zpráva se věnuje 50 různým klimatickým aspektům, z nichž mezi ty nejcitelnější patří rostoucí teploty. Řada států včetně Ruska a Číny zaznamenala loni vůbec nejteplejší rok v historii, například Jižní Afrika naměřila vůbec nejvyšší teplotu, která byla na Zemi zaznamenána během října - 48,4 stupně Celsia.

Velká většina (na 93 procent) tepelné energie, kterou v ovzduší zachycují částice skleníkových plynů, putuje podle zprávy přímo do oceánů, jejichž teploty jsou rekordně vysoké jak u hladiny, tak ve větších hloubkách.

V souvislosti s oteplováním dále klesal objem ledového území v Arktidě a ledovců po celém světě. Podle vědců měl klimatický vývoj nepříznivý vliv na populace tučňáků či mrožů a projevil se i v dramatickém množení toxických řas, například u severozápadního pobřeží Tichého oceánu.

Dramatická situace klimatu byla podle vědců způsobena zejména kombinací dvou faktorů - klimatického jevu El Niňo a globálního oteplování zapříčiněného lidskou činností. "Je to jako vstříknout do již beztak napjatého klimatického systému dávku steroidů," komentoval kombinovaný vliv přírody a člověka na klima profesor meteorologie z oklahomské univerzity Jason Furtado.

Na obsáhlé zprávě se podílelo celkem 450 vědců z celého světa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist