https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zraloku-se-podle-zemi-cites-lovi-prilis-mnoho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Žraloků se podle zemí CITES loví příliš mnoho

3.10.2016 13:49 | JOHANNESBURG (ČTK)
Podle Andyho Cornishe ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF) je na trhu nebývalá poptávka po žraločích ploutvích, kůži a žábrách
Podle Andyho Cornishe ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF) je na trhu nebývalá poptávka po žraločích ploutvích, kůži a žábrách
Ve světových mořích je každoročně vybito 100 milionů žraloků, cože je dvojnásobek množství, který by dokázal udržel počty tohoto živočišného druhu na současné úrovni. Konstatovali to účastníci schůzky zemí Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES), která se do středy koná v jihoafrickém Johannesburgu.
 

Podle účastníků jde o znepokojivý údaj a důkaz o ohrožení žraloků. "Je to otázka života a smrti," řekl Luke Warwick z amerického výzkumného centra Pew. Podle Andyho Cornishe ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF) je na trhu nebývalá poptávka po žraločích ploutvích, kůži a žábrách. "Mnohé země nemají vůbec žádná omezení lovu žraloků a každý si tam může ulovit, co chce. Ani v zemích, která nějaká omezení mají, se tato pravidla nedodržují," řekl Cornish.

Praxe řezání pouze ploutví a odhazování ještě živých žraloků zpět do moře byla sice zakázána, ale v některých oblastech Indického a Tichého oceánu se s ní lze podle agentury AFP stále setkat. Čína oficiálně zakázala podávat polévku ze žraločích ploutví, avšak toto jídlo je tam stále velmi ceněno.

V čínském tradičním lékařství se používají žábry rejnoka manty, který je blízký příbuzný žraloků - na jihu Číny se využívá k čištění krve, byť účinnost této metody není vědecky potvrzena.

Společnost pro ochranu divoké přírody (WCS) uvádí, že za desetiletí 2001-2011 vzrostl objem obchodu se žraloky, rejnoky a chimérami o 40 procent. "Objem celosvětového ročního obchodu s částmi těl žraloků a rejnoků se blíží miliardě dolarů," řekla pracovnice WCS Amie Brautiganová.

Odborníci rozlišují 1250 druhů žraloků a 180 druhů rejnoků. WWF odhaduje, že bude-li se pokračovat v nadměrném lovení, je ohrožena čtvrtina těchto druhů. "Žraloci jsou důležitý článek oceánského ekosystému a rejnok patří k neopomenutelným živočichům, takže si zaslouží ochranu," řekl ředitel amerických agentur pro rybolov Dan Ashe.

Konference zemí CITES se má do středy vyjádřit k návrhu asi padesáti států, podle nějž se má k článku úmluvy o omezení rybolovu ohrožených živočichů připojit 13 nových druhů žraloků. Zatím jich je chráněno osm.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist