https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zvysovani-hladiny-more-muze-v-usa-ohrozit-tisice-pamatek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zvyšování hladiny moře může v USA ohrozit tisíce památek

30.11.2017 09:01 | PRAHA (ČTK)
Fort Matanzas je pevnost z roku 1740, která měla v minulosti sloužit k ochraně města. Je postavena z měkkého vápence, který doplňují miliony drobných lasturek.
Fort Matanzas je pevnost z roku 1740, která měla v minulosti sloužit k ochraně města. Je postavena z měkkého vápence, který doplňují miliony drobných lasturek.
Foto | Spencer / Flickr
Kolem 14.000 archeologických nalezišť a národních památníků ve Spojených státech může do roku 2100 zmizet vlivem klimatických změn, které zvyšují hladinu oceánů. Uvádí to skupina odborníků v článku, který zveřejnil americký vědecký časopis PLOS ONE. Ohrožena je mimo jiné desetina archeologických lokalit na jihovýchodním pobřeží USA.
 

"Údaje jsou chmurné - předpokládané zvýšení hladiny způsobí ztrátu podstatné části předkolumbovského i pozdějšího historického odkazu," uvádějí autoři studie. "Globální oteplování vyvolává v tomto ohledu velmi vážné obavy," dodávají.

Podle předpovědí klimatologů by se hladina světového oceánu do konce století mohla zvýšit v průměru o metr. Když vědci tento údaj přenesli na mapu atlantického pobřeží USA a Mexického zálivu, museli do seznamu ohrožených lokalit zahrnout místa v osmi pobřežních amerických státech. "Pozůstatky lidské činnosti v této oblasti jsou staré tisíce let a my mnohé z nich ztratíme," řekl agentuře Reuters americký archeolog David Anderson.

Autoři studie doporučují vypracovat plán na podrobnou dokumentaci ohrožených nalezišť a přenesení nejcennějších předmětů na bezpečné místo. V ohrožené zóně jsou ale podle nich i velké historické stavby, například floridská pevnost Castillo de San Marcos ze 17. století nebo nedaleký národní památník Fort Matanzas.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist