https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/cesko-hleda-ekosong
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko hledá ekosong

26.3.2010 11:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Již druhé kolo Ekohitparády Top 25 vyhlásil časopis Sedmá Generace, vydávaný Hnutím Duha. „Některé z písní možná vyznívají lehce trapně, jiné jsou navýsost dojemné,“ upozorňuje koordinátor Sedmé generace Vít Kouřil, který vytřídil 25 písní s ekologickou tematikou a na hlasujících je teď vybrat tu nejvtipnější, nejdojemnější nebo třeba nejhrůzyplnější. Každý podle svého vkusu.
 

Michael Stipe, frontman skupiny R. E. M.
Písní s ekologickými tématy existují desítky. „V době, kdy u nás R. E. M. ještě skoro nikdo neznal, vydali na desce Lifes Rich Pageant i melodický klenot Fall on me. Ačkoliv zpěvák Michael Stipe šifruje texty velmi zdatně, ekologické obavy z tohoto stěží odpářeme," řekl Vít Kouřil. Na snímku Michael Stipe.
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: Dr.Conati/Wikimedia commons

„Spíše než o žebříček samotný jde o připomenutí různých polo/zapomenutých písní, které v posledním půlstoletí lemují environmentální hnutí či myšlení. Ať už bojovných, sentimentálních či ironických, povedených či trapných. Pokud vím, tak se tomuto tématu nikdo systematicky nevěnuje, byl by to dobrý námět pro esejistické nebo odbornější zpracování. Ale možná už něco podobného existuje v západních pop music studies nebo environmentalistické literatuře,“ vysvětlil Ekolistu.cz Vít Kouřil.

Mezi interprety 2. kola najdete například Beach Boys s písní Don’t Go Near The Water, jež upozorňuje na to, kterak se moře po přidání odpadků a chemikálií mění v bublinkovou koupel. Pearl Jam nazpívali s vítězem prvního kola ekohitparády Eddie Vedderem (frontman skupiny Perl Jam) song (Do the) Evolution o ničení Země nebo obrání Indiánů o půdu. V roce 1998, kdy píseň vznikla, předpovídali, že na planetě vše shoří do roku 2010. Do hitparády byl vybrán i hudební klenot Fall On Me, složený hudebníky R. E. M. nebo vegetariánská kytarovka Meat is murder od The Smiths.

Zařazeny jsou samozřejmě i české hudební výtvory. Nemohou chybět Brontosauři, ale ani píseň Eko echo od Tata Bojs, zpívajících: „Zlobí se na nás naše planeta, my ještě nevíme, co je to odveta. Zlobí se na nás čím dál tím víc, začíná tady být globální hic.“ Václav Neckář zpívá o tom, jak by bylo krásné „žít místo v podkroví, v chýši z větvoví“ v písničce s překvapivým názvem Chýše z větvoví.

Hlasovat až do května můžete na stránkách Sedmé generace zde. Najdete tu celý žebříček Ekohitparády Top 25.

V prvním kole Ekohitarády Top 25 vyhlášené loňský rok si hlasující oblíbili nejvíce píseň Society v podání Eddieho Veddera. Nazpíval ji tentokrát bez své kapely Pearl Jam pro film Útěk do divočiny, požádal jej o to sám režisér Sean Penn. O druhé místo se podělili Domorodec Zelených koulí a parodické Tak dělejme něco! divadla Sklep. První pětadvacítku písní si můžete poslechnout zde.

Mnoho dalších ekologicky zaměřených písní si na doporučení Víta Kouřila můžete poslechnout na stránkách www.grinningplanet.com


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist