https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ministerstvo-zdravotnictvi-chce-zvysit-hlukove-limity-lide-protestuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zdravotnictví chce zvýšit hlukové limity, lidé protestují

27.1.2011 11:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Oni se zaštiťují požadavkem, který prý přišel z EU. Je to lež, obrovská lež,“ varoval na demonstraci Miroslav Grund (foto).
„Oni se zaštiťují požadavkem, který prý přišel z EU. Je to lež, obrovská lež,“ varoval na demonstraci Miroslav Grund (foto).
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Ministerstvo zdravotnictví navrhuje zvýšit hlukové limity o 5 dB. Podle ministerstva současné limity neumožňují výstavbu důležitých komunikací. Předložený návrh ale vyvolal u veřejnosti silnou odezvu. Na včerejšek byla před budovu ministerstva svolána demonstrace, které se zúčastnilo zhruba dvě stě lidí.
 

Ministerstvo zdravotnictví po dohodě s ministerstvem dopravy předložilo návrh, kterým by se změnily maximální přípustné hlukové limity pro den a noc o 5 dB. Ministerstvo krok zdůvodňuje tím, že současné limity neumožňují ani při použití všech technicky a ekonomicky dostupných opatření výstavbu důležitých komunikací. „Hygienické limity hluku uvnitř chráněného prostoru (např. v obytných objektech) zůstanou nezměněny a tím zůstávají obyvatelé chráněni před rušením spánku hlukem,“ uklidňuje tiskový mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Ministerstvo tvrdí, že změna vychází z doporučených hodnot WHO (Světové zdravotnické organizace), obdobné legislativy států EU, z hodnocení zdravotních rizik expozice hluku z dopravy a výsledků strategického hlukového mapování.

Pět decibelů? Třikrát více kamionů!

Návrh ministerstva vyvolal u veřejnosti silnou reakci a již na konci loňského roku byla svolána malá demonstrace. Včera se odpůrci před budovou ministerstva sešli opět. „Zvýšení hlukových limitů je tak dramatické, že se prakticky rovná jejich úplnému zrušení,“ varuje iniciátor dnešní demonstrace a mluvčí Iniciativy proti zvyšování hlukových limitů Miroslav Grund. Finanční efekt pro stát bude podle něho zanedbatelný, neboť postavení protihlukových stěn představuje asi 0,5 až 1 % celkových nákladů na dálniční stavbu. Ale škody na zdraví obyvatelstva budou prý nevyčíslitelné. „Je třeba si uvědomit, že decibel je logaritmická jednota, tj. zvýšením hladiny akustického tlaku o 5 dB dojde ke ztrojnásobení původní hodnoty,“ tvrdí Miroslav Grund.

„Je zcela absurdní, že navýšení hlukových limitů iniciuje úřad, který má v popisu práce ochranu lidského zdraví. Ministerstvo zdravotnictví se o to pokoušelo již v době úřednické vlády, pro značný odpor odborné i laické veřejnosti byl však daný návrh (mimochodem totožný s tím současným) stažen z projednávání,“ řekl k novele Michal Bernard z Advokátní kanceláře Vítězslava Dohnala. Bernard také uvedl, že Evropská unie vnímá otázku snižování hlukové zátěže jako jednu ze svých priorit v oblasti politiky ochrany zdraví a životního prostředí.

Hlavní město Praha proti hluku v minulých letech bojovalo. Jedním z příkladů je snížení povolené rychlosti na některých rychlostních a hlavních komunikacích, což zvedlo vlnu odporu motoristů. Vzniká tak konflikt mezi právem jezdit, který prosazují motoristé, a právem žít ve zdravém a klidném prostředí, na který poukazují postižení občané.

V reakci na plánované zvýšení hlukových limitů ve dne z 60 na 65dB a v noci z 50 na 55 až 60 dB vznikla petice. Její iniciátor Grund uvádí, že se lidé radují, protože tato změna díky úspoře za protihlukové bariéry umožní stavbu dalších dopravních obchvatů. Problémem podle Grunda je, že Ministerstvo zdravotnictví „jaksi opomnělo dodat, že toto všechno se bude dít na úkor drastického a permanentního poškozování zdraví značné části obyvatel žijících kolem již postavených či plánovaných úseků silnic, dálnic a letišť“. Limity jsou u nás podle Grunda stejné nebo mírnější než v EU a tvrzení MZ o harmonizaci našich norem s normami EU je tedy „podvod a účelová lež“.

"Je to lež, obrovská lež"

Grund proto vyzval občany k demonstraci s názvem Hodina hluku, která se odehrála včera od 16 hodin na Palackého náměstí před budovou Ministerstva zdravotnictví. „Chceme nastartovat celospolečenskou diskusi,“ říká Grund k cílům demonstrace a dodává: „Zatím je toto téma médii opomíjeno, ignorováno či přímo tabuizováno. Existuje v této záležitosti silná cenzura, což je pochopitelné vzhledem k finančnímu zájmu stavitelů silnic a dálnic.“ Průběh demonstrace mu dal bohužel zapravdu. „Věřím, že 99 % lidí v této republice neví o tom, co tato zločinecká organizace za mými zády organizuje,“ řekl na demonstraci na adresu MZ starosta obce Panenské Břežany Libor Holík, který tvrdě bojuje proti Letišti Vodochody.

Mluvčí iniciativy ProAlt Pavel Čižinský na demonstraci uvedl: „Nepřipusťme, aby to byla auta či stroje, co bude slyšet. Ať se nestane, že v hluku silnic a dálnic zanikne náš hlas a naše práva. Ne motory, ale nás by mělo být slyšet.“ Grund přítomným oznámil, že je třeba bránit se demagogii ze strany MZ. „Oni se zaštiťují požadavkem, který prý přišel z EU. Je to lež, obrovská lež. Už teď jsou v okolních zemích hlukové limity přísnější, takže harmonizace s normami EU, o které mluví pan Sršeň, je lež. Podívejte se do jakékoliv dokumentace, jaké jsou normy v EU. Jak se někdo může opírat o tvrzení, která neexistují?,“ ptal se Grund a dodal, že nejnovější studie WHO říká, že doporučená hodnota limitu hluku v noci je 40 db a ne 60, jak se snaží občany přesvědčit hlavní hygienik Vít a MZ. Podle Markéty Višinkové z Ekologického právního servisu se může občanům podařit smést novelu ze stolu, stejně jako loni v březnu. Za tímto účelem nabízí petici, kterou lze podepsat zde.

Na hlučné křižovatce je údajně hluk ve výši 90 decibelů. Na snímku Olšanské náměstí v Praze.
Na hlučné křižovatce je údajně hluk ve výši 90 decibelů. Na snímku Olšanské náměstí v Praze.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz

EU dostane zprávu

Závěrem Grund uvedl, že se uskuteční další demonstrace. „Doufám, že do té doby nebude novela hlukové vyhlášky schválena,“ řekl Grund a předeslal, že pokud se tak stane, chystá se obrátit na Ústavní soud a orgány Evropské unie, které bude informovat o tom, „jakým způsobem jsou v České republice pošlapávány práva občanů“. Česká republika se údajně zavázala k trvalému snižování hlukové zátěže, což nyní chce porušit. „Evropská unie dostane o tomto zprávu a jsem si jistý, že v Evropské unii nebudou k těmto věcem lhostejní,“ řekl Grund.

„Pevně věřím, že Ministerstvo zdravotnictví nakonec pod tlakem odborné i laické veřejnosti tento návrh stáhne, případně že nebude schválen vládou jako takovou. Je to naprosto absurdní věc v době, kdy celoevropským trendem ochrany zdraví lidí a jejich životního prostředí je zpřísňování limitů různých škodlivin v prostředí,“ uvedl Bernard a dodal: „Odůvodňovat takový krok usnadněním dobudování kapacitních silničních staveb, tedy levněji, bez kvalitních protihlukových opatření, je v rozporu s právem lidí na ochranu zdraví a příznivé životní prostředí. Navíc též v rozporu s Programovým prohlášením vlády.“

„Nadměrný hluk je škodlivina, na kterou se člověk nemůže adaptovat,“ říká lékař Zbyněk Mlčoch na svých webových stránkách a přibližuje, co vlastně počet decibelů znamená: středně hlučná ulice představuje hluk 60 – 70 decibelů, hlučná ulice již produkuje hluk o výši 80 decibelů. Na hlučné křižovatce je hluk ještě o 10 decibelů vyšší.


reklama

 
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist