Miloš Cihelka "> Slovensko je opět napřed, našlo recept na rozvoj fotovoltaiky zdarma a bez zbytečných administrativních bariér - Ekolist.cz

CZEPHO: Slovensko je opět napřed, našlo recept na rozvoj fotovoltaiky zdarma a bez zbytečných administrativních bariér

27. srpna 2012 | CZEPHO
Autor: Miloš Cihelka, tel: 602 345 426
Mezi nejvážnější problémy s nimiž se potýká solární sektor v Česku patří neúnosné administrativní bariéry při připojování malých fotovoltaik na střechách a nejistota ohledně další podpory fotovoltaiky v následujících letech. K jejich řešení mají na rozdíl od České republiky slibně nakročeno u našich východních sousedů. Od začátku tohoto měsíce byla na Slovensku zrušena pro provozovatele solárních elektráren do výkonu 10 kWp se všemi důsledky povinnost registrovat se jako podnikatel a v nejbližších měsících by měla být schválena další novela zákona, která zavede možnost tzv. net – meteringu.

Od 1.8.2012 platí na Slovensku novela zákona 309/2009, která umožňuje lidem instalovat na střechu svého domu FVE do výkonu 10 kWp a vyrábět si vlastní elektřinu bez nutnosti stát se kvůli tomu podnikatelem. O zrušení této nesmyslné povinnosti, která patří mezi zásadní administrativní bariéry (viz TZ CZEPHO z 21.8. t.r.) bránící v rozvoji malých fotovoltaik usiluje CZEPHO, zatím neúspěšně, i v ČR.

Další z pozitivních novinek na Slovensku, kterou do jisté míry již předjímá i zmíněná novela, je zavedení zjednodušeného modelu podpory fotovoltaiky – tzv. net-metering. K tomu by mělo dojít novelou slovenského zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie na podzim letošního roku. Podle představitelů Slovenské asociace fotovoltaického průmyslu se k přijetí novely staví pozitivně jak příslušná ministerstva a poslanci, tak i distribuční společnosti. V případě úspěšného završení legislativního procesu, by mohli slovenští provozovatelé domácích FVE využívat nový model podpory již příští rok.

Co je to net-metering?

Způsob využití elektrické energie u malých spotřebitelů vlastnících výrobnu energie z obnovitelných zdrojů (např. domácnost se střešní instalací FVE). V případě nadbytečné produkce výrobce poskytuje bezplatně elektřinu do sítě a naopak, pokud elektrárna nepokryje potřebu domácnosti, zdarma energii odebírá.

Platnost toho efektivního systému podpory by měla být garantována po celou dobu životnosti FVE, tedy nejméně 20 let.

Net-metering již úspěšně funguje např. v USA, Itálii, Maďarsku, Dánsku, Španělsku, Francii, Kanadě či Austrálii.

Jak net-metering funguje?

Jednoduchý dvousměrný měřič zaznamenává tok elektřiny v obou směrech a za určité období – např. jednou za rok – dojde k vyúčtování mezi provozovatelem malé FVE a distributorem. Cena odebrané a dodávané elektřiny je účtována v poměru 1:1, s tím, že domácnost zaplatí za odebranou energii částku sníženou o hodnotu energie do sítě dodané. Pokud výrobce naopak dodá více elektřiny, než odebere, nedostává nic.

Výhody net-meteringu:

* Umožňuje občanům vyrobit si vlastní elektřinu pomocí solárních panelů a tím zásadně snížit účty za elektřinu a přitom mít jistotu její dodávky elektřiny v čase, kdy ji potřebují

* Nezdražuje cenu elektřiny pro ostatní koncové odběratele ani nezatěžuje státní rozpočet. Výrobce nedostává za vyrobenou elektřinu žádnou podporu.

* Je administrativně jednoduchý a transparentní. Není třeba vystavovat faktury ani ze strany výrobců ani distribuční společnosti. Výrobce není považovaný za podnikatele a nemusí platit nesmyslné poplatky na zdravotní, sociální aj., když si dá pár panelů na střechu.

* Systém je zajímavý ekonomicky i pro distribuční společnosti. Instalace dodávají bezplatně do sítě elektřinu hlavně ve špičce, kdy je nejdražší. Distribuční společnosti získávají zadarmo veškerou nadbytečně vyrobenou energii.

Další rozvoj fotovoltaiky je v České republice bržděn hlavně administrativními překážkami, kdy jen vyřizování nejrůznějších povolení zabere celé měsíce a také skutečností, že podporu rozvoje dnes musí hradit státní rozpočet a spotřebitelé v ceně elektřiny. Čeští politici a státní úředníci, jak naznačuje třeba diskuse nad Národním akčním plánem či Státní energetickou koncepcí, preferují další rozvoj sektoru zásadně omezit než, aby se pokusily bariéry odstranit. Je to snazší, pohodlnější, ale rozhodně to není ve prospěch občanů ČR.

Na Slovensku si zvolili tu těžší cestu a v budoucnu tak umožní desetitisícům domácností vyrábět si elektřinu sami.
Miloš Cihelka, tel: 602 345 426