https://ekolist.cz/cz/kultura/prehled-knih-a-filmu/mojmir-vlasin-dalsi-prihody-ochrance-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Další příhody ochránce přírody

autor: Mojmír Vlašín | místo vydání: Brno | vydavatel: Lipka – školské zařízení pro environmentální vzdělávání, společně s Hnutí DUHA – Sedmá generace | rok vydání: 2023 | počet stran: 127
Obálka knihy

Druhá nůše příhod Mojmíra Vlašína opět přináší rozmarné příběhy z autorova ochranářského, politického i civilního života. Odehrávají se leckde mezi Brnem, Kubou, Norskem a Mongolskem a svérázně v nich defilují hadi, býci, kozy, tetřevi, netopýři a mnozí další pozoruhodní živáčci, například i medvěd: „Slušně jsem pozdravil: ,Bună ziua!‘ Vtom se z malin vynořila medvědí hlava a ukázalo se, že domorodec v kožichu je ve skutečnosti medvěd. Aniž by mi odpověděl na pozdrav, dal se na ústup a já vzápětí taky.“ Druhé housle nehraje ani flóra, k sólu se často dostává i tvor nejpozoruhodnější — člověk tupec. Na své si přijdou i gurmáni (ovnísovka, kumys), milovníci záhad (reproverzní štyft), fandové nekonečna (Nové Mlýny) nebo brněnských surreálií (Čus bus šalina). Svérázný humor ani naděje na zelenější zítřky autora stále neopouštějí, což je na těchto podivných příhodách možná to nejpodivnější.

Celkem 35 příběhů doprovázejí ilustrace Kateřiny Jelínkové a Nadi Johanisové.

Profil autora:

Mojmír Vlašín (*1954) patří k výrazným osobnostem ekologického hnutí. Po studiu na Přírodovědecké fakultě MU působil ve státní ochraně přírody, poté přesídlil do Ekologického institutu Veronica. Je soudním znalcem v oboru ochrana přírody a vyučuje na Masarykově univerzitě. Spolunapsal řadu knih, například Desatero domácí ekologie nebo Ochrana plazů, v roce 2022 mu vyšla povídková sbírka Podivné příhody ochránce přírody. Z televize jej můžete znát jako moderátora Hry na zelenou nebo experta Nedej se! V roce 1991 vedl akci Špunt za vypuštění Novomlýnských nádrží, o dvacet let později byl mluvčím blokády kácení stromů v Národním parku Šumava. Jako nestraník za Zelené působil jako zastupitel za Jihomoravský kraj, město Brno i domovskou městskou část Brno-Ořešín. V roce 2020 obdržel Cenu Jana Šmardy a Antonína Bučka, o dva roky později Cenu Josefa Vavrouška. Chmury rozhání psaním satirických ekoher pro divadelní soubor Verdis.

Knihu vydává Lipka – školské zařízení pro environmentální vzdělávání, společně s Hnutím DUHA – Sedmá generace. Objednat si ji můžete na e-shopu Sedmé generace nebo na e-shopu Lipky.

autor: Mojmír Vlašín

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist