https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/anketa-ekolistu-nejvetsi-ekoproblem-ceska-je-intenzivni-zemedelska-vyroba-rikaji-starostove-a-nezavisli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Anketa Ekolistu: Největší ekoproblém Česka je intenzivní zemědělská výroba, říkají Starostové a nezávislí

12.10.2017 01:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
Největším ekologickým problémem podle STANu je současný stav realizace intenzivní zemědělské výroby. Ilustrační snímek.
Největším ekologickým problémem podle STANu je současný stav realizace intenzivní zemědělské výroby. Ilustrační snímek.
Redakce Ekolistu oslovila všechny politické strany a hnutí, která kandidují do Poslanecké sněmovny, s krátkou anketou. Zde si můžete přečíst odpovědi Starostů a nezávislých. Jejich volební program je zde.
 

1. Letos byla schválena úprava stavebního zákona, která podle odborníků a neziskových organizací povede k vyloučení veřejnosti z povolovacích řízení. Jste s touto novou úpravou spokojeni, nebo se pokusíte vrátit původní stav?

Spokojeni nejsme. Původní stav byl lepší, nicméně je nutné zabránit byrokratickým obstrukcím na jedné straně, ale i „zdržování“ vydání rozhodnutí „za účelem zisku“ na straně druhé.

2. Jak se zdá, proces hledání trvalého úložiště jaderného odpadu nepostupuje nijak hladce. Máte představu, jak by se měla tato situace vyřešit?

Úložiště je dle našeho názoru nutné. Je možné jej vybudovat ve vojenském újezdu.

3. Velkým tématem posledních let je zemědělská půda, její úbytek kvůli erozím či úbytek její kvality kvůli nešetrnému hospodaření. Budete se tématu ochrany zemědělské půdy věnovat? Co konkrétně chcete prosadit?

Věnujeme se. Náš garant zemědělské kapitoly programu Radan Večerka organizoval loni konferenci k tomuto tématu – společně se Sdružením místních samospráv ČR. Prosadil téma ochrany půdy a zadržování vody v krajině do volebního programu STAN a nazval ji komplexně: „Venkov, zemědělství a krajina.“

Předvolební servis Ekolistu

Odpovědi dalších stran na anketu Ekolist a výtahy environmentálních bodů politických stran najdete pěkně pohromadě na speciální stránce Volby do Poslanecké sněmovny 2017.

4. V souvislosti se snahou zadržet vodu v krajině se hovoří i o možnosti vystavět nové přehrady. Je to podle vás vhodné řešení? Kde by podle vás mohli nové přehrady vzniknout?

Spíše než na velká přehradní díla je nutné se soustředit na mnoho menších – rybníků a nádrží v krajině. Společně zadrží mnohonásobně více vody. Je pak nutné doplnit hospodaření s vodou o principy tzv. „smart krajiny“ (viz prof. Sklenička ČZU)

5. Pokud se v budoucím volebním období bude rozhodovat o dostavbě českých jaderných elektráren, podpoříte ji?

Ano.

6. Co je podle vás největší ekologický problém Česka? A jak chcete přispět k jeho řešení?

Současný stav realizace intenzivní zemědělské výroby. Je založena pouze na tvorbě zisku a tím ničí krajinu pro budoucnost. Není třeba nic nového vymýšlet, stačí důsledně realizovat principy Společné zemědělské politiky (SZP) EU.

7. Kdo by podle Vás měl být příštím ministrem životního prostředí a proč?

Kdokoliv, kdo je slušný, kompetentní ve svém oboru a bude prosazovat náš volební program.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KL

Katka Linke

12.10.2017 06:44
Největším problémem není intenzivní výroba, ale nevykonávání vlastnických práv vlastníků pozemků. Většina půdy v ČR je pronajatá (86 %), ale i v Německu je to 64 %). Takže problém není pronájem, ale nezájem. Pokud jako propachtovatel dáte svému nájemci plnou moc na valnou hromadu či členskou schůzi, nemůžete se divit, že s Vámi vymetou a dají Vám nejnižší možné pachtovné, co se ještě snese. Proč by si zemědělec zvyšoval náklady, když nemusí. Jezděte na valné hromady, ptejte se, proč máte jen nízké pachtovné. A do pachtovních smluv patří i věty o zachování bonity (kvality) půdy!!
Odpovědět

Jan Škrdla

12.10.2017 16:20 Reaguje na Katka Linke
Problémem je nevhodné uspořádání pozemků. Stává se často, že i majitel půdy, který chce hospodařit, si musí pozemky pronajímat. Na vině jsou úzké řemenové parcely nebo to že vlastní množství parcel, ale každou jinde, nebo se ke svému pozemku díky nedostatečnému zpřístupnění krajiny nedostane.
Co se týká pachtování problém je v tom, že půdu často vlastní přespolní, kteří nemají moc přehled co se děje.
Řešením můžou být do jisté míry pozemkové úpravy, alespoň co se uspořádání parcel a zpřístupnění krajiny týče. Zároveň by se při zodpovědně provedených pozemkových úpravách měla řešit ekologická, vodohospodářská a protierozní opatření.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist