https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/anketa-ekolistu-strana-zdraveho-rozumu-navrhuje-vyvezt-jaderny-odpad-do-neobydlene-spanelske-sahary
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Anketa Ekolistu: Strana zdravého rozumu navrhuje vyvézt jaderný odpad do neobydlené Španělské Sahary

26.9.2017 01:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
Až vyhoří, vyvezeme ho do neobydlených oblastí. Na ilustračním snímku jaderné palivo v Dukovanech.
Až vyhoří, vyvezeme ho do neobydlených oblastí. Na ilustračním snímku jaderné palivo v Dukovanech.
Redakce Ekolistu oslovila všechny politické strany a hnutí, která kandidují do Poslanecké sněmovny, s krátkou anketou. Zde si můžete přečíst odpovědi Strany zdravého rozumu. Její volební program je zde.
 

1. Letos byla schválena úprava stavebního zákona, která podle odborníků a neziskových organizací povede k vyloučení veřejnosti z povolovacích řízení. Jste s touto novou úpravou spokojeni, nebo se pokusíte vrátit původní stav?

Obáváme se, že úprava stavebního zákona byla právě odezvou na účelové znemožňování staveb typu D8 přes České středohoří právě neziskovými organizacemi. Rozumní podpoří úpravu zákona, který přizve veřejnost bydlící v okolí plánovaných staveb, to jest jednotlivců, ovšem s vyloučením neziskových organizací. Jsme přesvědčeni, kdyby občané Velemína, Ústí n. L. Vaňova a dalších obcí kudy jezdily kamiony díky obstrukcím neziskových organizací proti D8, měli možnost rozhodovat tak by hlasovali pro urychlenou dostavbu dálnice.

2. Jak se zdá, proces hledání trvalého úložiště jaderného odpadu nepostupuje nijak hladce. Máte představu, jak by se měla tato situace vyřešit?

Nemáme žádnou představu. Každá obec, která bude ohrožena stavbou jaderného úložiště, bude proti takové stavbě pochopitelně protestovat. Viz Chanovice, Pačejov, Velký Bor atd.

Možná by měla naše vláda jednat s nějakými zeměmi typu Španělská Sahara, nyní pod protektorátem Maroka, o exportu jaderného odpadu za nějaké poplatky. Španělská Sahara je skoro neobydlené území.

3. Velkým tématem posledních let je zemědělská půda, její úbytek kvůli erozím či úbytek její kvality kvůli nešetrnému hospodaření. Budete se tématu ochrany zemědělské půdy věnovat? Co konkrétně chcete prosadit?

Zde jsme s vašimi aktivitami zajedno. Zemědělská půda je v posledních letech agresivní velkovýrobou např. řepky olejné či kukuřice bezohledně devastována bez ohledu na příští generace a občany žijící v okolí. Rozumní navrhnou zákon, že půda musí být ve vlastnictví pouze českých občanů. Chceme dále navrhnout zákony o maximální výměře obhospodařovaných pozemků pro určité plodiny a zákonem nařídit návrat k tradičním komoditám. Rozumní prosazují potravinovou soběstačnost, čili z principu věci bude zákony nařízen návrat k diverzifikaci osevů. Je také nutné orat půdu po vrstevnicích a ne tak, jak se nyní děje naprosto bezohledně jakkoliv.

4. V souvislosti se snahou zadržet vodu v krajině se hovoří i o možnosti vystavět nové přehrady. Je to podle vás vhodné řešení? Kde by podle vás mohli nové přehrady vzniknout?

Lepší jsou poldry a navrácení toků do jejich přirozených řečišť. Rozumní jsou proti novým přehradám a novým jezům na dolním toku Labe. Tento jediný větší tok na našem území má právě na území od Ústí nad Labem po Hřensko neopakovatelnou atmosféru a biosféru, kterou je nutné zachovat. Rozumní jsou proti neustálému zvyšování HDP. Je potřeba zachovat krajinu ve své rozmanitosti a kráse i pro budoucí generace. V roce 2006 ROZUMNÍ, ještě jako Strana zdravého rozumu vehementně bojovali v osobě tehdejšího našeho volebního lídra Petra Czasche proti výstavbě přehrady Nové Hermínovy. Měli jsme to dokonce ve volebním klipu 2006

5. Pokud se v budoucím volebním období bude rozhodovat o dostavbě českých jaderných elektráren, podpoříte ji?

Nejsme pro rušení jaderných elektráren, ale jsme naopak proti dostavbě nových bloků. Stávající bloky jsou dostatečné pro zásobování zdejšího hospodářství (průmyslu i občanů).

Rozumní nechtějí podporovat vývoz elektrické energie. Chceme v první řadě bezpečnost našich obyvatel.

6. Co je podle vás největší ekologický problém Česka? A jak chcete přispět k jeho řešení?

Je nutném přiznat, že se situace oproti minulému režimu razantně zlepšila. Je nutné zachovat krajinný ráz (Brdy) a nikdy nepovolit prezenci cizích vojsk na našem území. Ještě je třeba více kontrolovat druh hnojení, aby neničily splašky naše vodní toky.

7. Kdo by podle Vás měl být příštím ministrem životního prostředí a proč?

Náš ekologický expert a ekologický aktivista Emanuel Svoboda je stínovým ministrem životního prostředí ve stínové vládě ROZUMNÝCH. Při této příležitosti rozhodně odmítáme spojování ministerstva životního prostředí s ministerstvem zemědělství. To by samozřejmě HDP produkující ministerstvo zemědělství násilně vnucovalo životnímu prostředí své názory. Ačkoliv se to podle první odpovědi nezdá, Rozumní jsou velice ekologicky zaměřeni. Vždyť nás ve volbách podporuje Demokratická strana zelených předseda Jiří Anderle a Rozumní ve svém celku přejímají od této strany mnoho ekologických návrhů, které ovšem prosévají sítem zdravého rozumu. Takže některé aktivity v bodě číslo jedna zmíněných neziskovek jsou pro životní prostředí kontraproduktivní a nastavují myšlení obyvatelstva proti ekologickým řešením některých problémů.

Odpovídal Petr Hannig, předseda ROZUMNÝCH – volební číslo 10.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist