https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/archeologove-jasaji-objevili-nove-nejstarsi-americany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Archeologové jásají, objevili nové „nejstarší Američany“

25.3.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Na místě vědci nalezli nebývalé množství kamenných nástrojů.
Na místě vědci nalezli nebývalé množství kamenných nástrojů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michael R. Waters / Science/AAAS
Málokdy jediný objev přinutí vědce přepsal učebnice, tentokrát se to však stalo. Americkým archeologům se podle nového čísla časopisu Science podařilo vyvrátit jednu z klíčových tezí o osidlování severoamerického kontinentu. Objevili totiž první zcela průkazné důkazy existence nových nepopsaných lidských komunit, tedy prvních „Američanů“.
 

Ti žili na místech, kde dnes leží americký stát Texas, před zhruba 15 500 lety. Právě zde nalezli vědci velké množství artefaktů, kamenných nožů a dalších stop prvních „peleoindiánů“. A hlavně je dokázali zadatovat a ukázat, že jsou starší než tzv. Kultura Clovis, která je po desetiletí považována za nejstarší průkaznou kulturu v této části světa.

„Tyto objevy nás nutí přehodnotit to, co jsme si dosud mysleli o prvních kolonizacích Ameriky,“ uvedl Michael Waters, vedoucí projektu, podle něj je to vše nejstarším archeologickým důkazem lidské přítomnosti v Severní Americe. „Není pochyb, že tyto nástroje a zbraně byly vyrobeny lidmi a že vznikly zhruba před 15 500 lety.“ To tedy znamená, že průkazný příchod prvních „kolonistů“ musí být posunut o nejméně 2500 let.

Debaty o tom, kdy a kudy přišli první lidí do Ameriky, patří po dlouho dobu k velmi kontroverzním tématům. Vědci se v zásadě shodují, že osidlování Ameriky probíhalo přes „pevninský most“ na místě dnešního Beringova moře. Méně jasno ovšem je v tom, kdy se to stalo a v kolika vlnách. Jasné důkazy o lidské přítomnosti existují právě z doby před zhruba 13 000 lety, kdy je doložená právě zmíněná Kultura Clovis.

Clovis už není nejstarší

Vědci v posledních desítkách let právě tuto kulturu označovali za nejstarší, protože prostě nebyly důkazy o žádných starších obyvatelích. To se však v poslední době začalo měnit a dílčích nálezů, které zpochybňují „prvenství“ Clovisu se objevilo několik. Žádný z nich ovšem nebyl podle autorů nových objevů zcela průkazný a nezpochybnitelný.

Až tyto nové objevy z Texasu jsou však dle vědců jasným potvrzením, že Clovis prostě nejstarší nebyl. Místo nálezu je unikátní i tím, že je na něm možné nalézt stopy osídlení z bezpočtu etap lidských civilizací, od poměrně nedávné minulosti až k vrstvám Kultury Clovis a – což je nejdůležitější – k pod nimi ležícím vrstvám dosud neznámým. „Celkem jsem nalezli na 16 000 artefaktů,“ uvedl Michal Waters, šéf výzkumu. A je též možné, že právě tito lidé dali základ dalším kulturám, které od nich mnohé přebíraly.

Co to znamená pro celkové dějiny osidlování Ameriky? Především to, že dataci nejstarších obyvatel je třeba posunout. O tom, kdy to vše začalo, se ovšem nesporně povedou další dlouhé debaty. Nejčastěji přijímaný je názor, že lidé se do této části světa rozšířili z Asie právě zhruba v těchto dobách. Podle vědců však není vyloučeno, že před nimi šly i další menší vlny. O nich však zatím neexistují žádné důkazy.

Jak se měnil pevninský most


reklama

 
Další informace |
Zdroj: Science

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist