https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/areal-africkeho-safari-josefa-vagnera-se-stal-kulturni-pamatkou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Areál Afrického safari Josefa Vágnera se stal kulturní památkou

20.9.2016 11:30 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Safari svůj provoz pro autobusy zahájilo v roce 1989. Od začátku roku 2011 je možné areálem projet po zhruba pěti kilometrech silnic vlastním vozem, letos vznikl nový vjezd do safari
Safari svůj provoz pro autobusy zahájilo v roce 1989. Od začátku roku 2011 je možné areálem projet po zhruba pěti kilometrech silnic vlastním vozem, letos vznikl nový vjezd do safari
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Simona Jiřičková / Zoo Dvůr Králové
Ministerstvo kultury prohlásilo areál Afrického safari Josefa Vágnera v královédvorské zoologické zahradě kulturní památkou. Ve Dvoře Králové nad Labem to řekl ministr kultury Daniel Herman. Návrh na prohlášení safari památkou podalo loni vedení dvorské zoo.
 

Safari podle rozhodnutí ministerstva splňuje podmínky pro prohlášení za kulturní památku, jakožto významný doklad historického vývoje a životního způsobu společnosti a jako projev tvůrčích schopností a práce člověka. Herman označil areál safari za zcela mimořádný. "Je naprosto logické, že takové rodinné stříbro je prohlášeno za kulturní památku," řekl Herman. Dodal, že kulturní památky mohou například využít peníze z dotačních titulů ministerstva.

Někdejší ředitel dvorské zoo Josef Vágner (1928 až 2000) začal svůj plán na vybudování safari, ve kterém se budou zvířata volně pohybovat mezi návštěvníky, zpracovávat začátkem 70. let. Tehdy vznikl projekt a soupis investiční náročnosti. Samotné safari začalo vznikat v roce 1979 a dokončeno bylo až roku 1989, po odchodu Josefa Vágnera do penze.

Safari svůj provoz pro autobusy zahájilo v roce 1989. Od začátku roku 2011 je možné areálem projet po zhruba pěti kilometrech silnic vlastním vozem, letos vznikl nový vjezd do safari. Od loňského roku je v provozu také lví safari.


reklama

 
Jakub Sochor
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist