https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arnika-zebricek-znecistovatelu-opet-vede-spolana-neratovice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arnika: Žebříček znečišťovatelů opět vede Spolana Neratovice

12.10.2016 11:49 | PRAHA (ČTK)
Spolana Neratovice opět podle aktivistů meziročně zvýšila množství vypouštěných látek, které mohou způsobit rakovinu. Vypustila jich o 6,5 tuny ročně více, stejně tak vzrostl podíl Spolany na celkovém množství mutagenních látek, které ovlivňují DNA. Spolana byla v čele žebříčků i loni
Spolana Neratovice opět podle aktivistů meziročně zvýšila množství vypouštěných látek, které mohou způsobit rakovinu. Vypustila jich o 6,5 tuny ročně více, stejně tak vzrostl podíl Spolany na celkovém množství mutagenních látek, které ovlivňují DNA. Spolana byla v čele žebříčků i loni
Foto | Hynek Moravec / Wikimedia Commons
Neratovická chemička Spolana dominuje novým žebříčkům největších českých znečišťovatelů za loňský rok. Výsledky dnes zveřejnilo ekologické sdružení Arnika. Množství rakovinotvorných látek, které vypouštějí podniky, se v Česku meziročně snížilo, a to již podruhé. Zvýšilo se však množství takzvaných endokrinních látek, tedy těch, které poškozují hormonální soustavu člověka, dále množství látek poškozujících ozonovou vrstvu Země a rovněž dioxinů. Mezi dalšími velkými znečišťovateli jsou například Kovohutě Holding DT či laminátovna Peter GFK.
 

Podle mluvčího Spolany Mikuláše Dudy je společnost jedinou v ČR, která v daném rozsahu používá trichloretylen při výrobě kaprolaktamu a také je jeho jediným výrobcem v ČR, proto se v žebříčku Arniky objevuje opakovaně. "Za uplynulý rok se nám podařilo hodnoty emitovaných látek meziročně snížit o pět procent," uvedl mluvčí. Vyjádření dalších firem ČTK shání.

Podle Jindřicha Petrlíka z Arniky však firma zvýšila celkové emise látek potenciálně karcinogenních. "Za rok 2015 zůstalo pořadí podobné jako předchozí, ale přeci jen došlo ke změnám. Spolana Neratovice, která byla loni skokanem roku a námi označena za největšího znečišťovatele za rok předchozí, své místo ještě upevnila," řekl Petrlík. Podle Arniky také vzrostl podíl Spolany na celkovém množství mutagenních látek, které ovlivňují DNA. "Změnilo se i hodnocení nebezpečnosti jedné z látek, které Spolana vypouští, a to je trichlorethylen. Tato látka je nově hodnocena jako prokazatelně rakovinotvorná pro člověka," doplnil Petrlík.

Podle mluvčího Spolany firma plní veškeré zákonné limity a investuje do nových zařízení, která omezí emise trichloretylenu. "Ještě před plánovaným blížícím se ukončením provozu amalgámové elektrolýzy Spolana snižuje emise rtuti každoročně od roku 2011," dodal Duda.

Nejvíce znečišťovatelů pochází zejména z Moravskoslezského, Ústeckého a Středočeského kraje a z Vysočiny. Za nového "skokana roku" označili ekologové Kovohutě holding DT v Mníšku pod Brdy, které zvýšily množství dioxinů v odpadech. Do první desítky největších původců dioxinů se řadí i tři spalovny odpadů firmy SITA CZ - v Trmicích, ve Zlíně a v Ostravě.

Za dalšího velkého znečišťovatele považuje Arnika laminátovnu Peter GFK, s.r.o. v Trhovém Štěpánově na Benešovsku, která vypustila ročně o téměř 12 tun více potenciálně rakovinotvorného styrenu. Emise styrenu v ČR meziročně navíc mírně vzrostly celkově. Arnika upozornila, že zatímco Synthos Kralupy nad Vltavou tyto emise snížil o zhruba tři tuny, laminátovna Peter GFK je zvýšila.

V podílu na emisích látek, které mohou způsobit rakovinu, vzrostl styren proti formaldehydu. Například dřevozpracující provozy v Lukavci na Vysočině dosáhly míry emisí formaldehydu jihlavského Kronospanu. Mezi největší pražské znečišťovatele se řadí Ústřední čistírna odpadních vod, spalovna odpadů v Malešicích s dioxiny a rtutí a provoz akciové společnosti Cofely v Praze 4, kde kvůli havárii unikly halony.

Podle mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací, které ústřední čistírnu provozují, Tomáše Mrázka je provozována podle platného provozního řádu. "V roce 2015 splnila veškeré limity pro vypouštění odpadních vod, a to bez udělení jakýchkoliv pokut či sankcí ze strany České inspekce životního prostředí," řekl ČTK Mrázek.

Zprávy o malešické spalovně jako významném znečišťovateli v Praze jsou logickým vyústěním situace, kdy v metropoli není téměř žádný průmysl, uvedl mluvčí Pražských služeb Radim Mana. Firma většinově vlastněná městem spalovnu provozuje. Množství vyprodukovaných dioxinů loni spalovna snížila na 4,5 gramu z 11 gramů o rok dřív, doplnil Mana.

Václav Taubr z energetické společnosti Engie Services, která se do začátku letošního května jmenovala Cofely, dnes ČTK řekl, že šlo o jednorázovou záležitost, kterou způsobila porucha na klimatizační jednotce. Nešlo tedy o znečištění způsobené předmětem podnikání firmy. "Neočekávám, že by se v dalších letech mělo něco podobného opakovat," dodal.

Arnika vychází z údajů, které podniky nahlašují do národního Integrovaného registru znečišťování. Nová data jsou ode dneška k dispozici v nové interaktivní aplikaci Znečišťovatelé pod lupou. Lidé si mohou odtud zjistit i krajské žebříčky. Arnika vyhlašuje registr podvanácté.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist