https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/automobilky-postavi-sit-dobijecich-stanic-pro-elektromobily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Automobilky postaví síť dobíjecích stanic pro elektromobily

29.11.2016 14:46 | BERLÍN (ČTK)
V České republice zatím jezdí podle informací skupiny ČEZ asi 1000 elektromobilů. Dobíjecích stanic pro elektromobily jsou řádově desítky. Ilustrační obrázek
V České republice zatím jezdí podle informací skupiny ČEZ asi 1000 elektromobilů. Dobíjecích stanic pro elektromobily jsou řádově desítky. Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Velké německé automobilky a společnost Ford se dohodly, že společně investují do celoevropské sítě rychlých dobíjecích stanic pro elektromobily. Cílem je zvýšit poptávku po tomto typu vozů, uvedla agentura DPA.
 

Německá automobilka Volkswagen a její dceřiné společnosti Audi a Porsche, BMW, Daimler a evropská divize amerického Fordu podepsaly memorandum, v němž se zavazují, že v příštím roce postaví nejdříve 400 a do roku 2020 tisíce rychlých dobíjecích stanic podél hlavních evropských tras. Rychlost nabíjení na těchto stanicích bude 350 kilowattů v hodině, což umožní nabít vůz za několik minut na 80 procent. Pro srovnání běžné nabíjení doma v garáži trvá šest až osm hodin.

Právě pomalé nabíjení, nedostatečná síť dobíjecích stanic a vysoká pořizovací cena vozu zatím běžné spotřebitele od nákupu elektromobilu odrazovaly. Evropské automobilky reagují na úspěch pionýra elektromobilů americké firmy Tesla, na jejíž Model 3 je spousta předobjednávek, zatímco prodej jiných značek je zatím spíše rozpačitý. Právě Tesla již síť dobíjecích stanic v Evropě provozuje, aktuálně jich je na 700 a dobíjení je na nich zdarma. Podle mluvčího firmy Daimler se zatím nepočítá s tím, že by plánované dobíjecí stanice nabízely elektřinu zdarma, probíhají jednání s dodavateli.

V České republice zatím jezdí podle informací skupiny ČEZ asi 1000 elektromobilů. Celkem je v Česku registrováno přes sedm milionů vozidel. Dobíjecích stanic pro elektromobily jsou řádově desítky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist