https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bezne-pouzivane-pesticidy-zpusobuji-ze-vcely-jsou-vybirave-a-nemluvi-spolu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Běžně používané pesticidy způsobují, že včely jsou „vybíravé“ a nemluví spolu

25.5.2012 01:52 | PRAHA (Ekolist.cz)
Stačí malá dávka pesticidu a včely začnou být vybíravé v jídle.
Stačí malá dávka pesticidu a včely začnou být vybíravé v jídle.
Foto | pix.plz / Flickr
I malá dávka v USA běžně používaného pesticidu způsobí, že včely začnou být „vybíravé“ v jídle a spokojí se jen s velmi sladkou potravou. Pesticid také způsobuje, že včely spolu méně komunikují o dobrých zdrojích potravy. Tyto dvě věci pak mají vliv na schopnost včelstva přežít, zjistili vědci z University of California v San Diegu.
 

Biologové ve svém experimentu vystavili včely malé dávce pesticidu imidacloprid. Ten je v některých evropských zemích zakázaný, v USA je běžně používaný, byť jeho vliv je stále pod drobnohledem vědců. „V roce 2006 byl imidacloprid šestý nejprodávanější pesticid v Kalifornii,“ říká James Nieh, který spolu se svým studentem experiment vedl. Z něho vyplynulo, že včely ztrácejí chuť na běžně dostupný nektar.

„Jinými slovy se včely stávají vybíravými a chtějí jíst jen sladký nektar a ten méně sladký ignorují,“ říká student Daren Eiri. To pak má velký vliv na výživu celého roje. Jednotlivé včely, které se snaží najít jen velmi sladký nektar, nakonec přinesou zpět do úlu méně potravy.

„Pesticid také způsobuje, že jemu vystavené včely prostřednictvím včelího tance méně předávají informace o zajímavých zdrojích potravy. Některé včely dokonce přestaly tancovat zcela,“ vysvětluje Eiri. Tím, že včely spolu „nemluví“, se přísun potravy do úlu ještě zmenší.

"I velmi malé množství pesticidu, které se považuje za bezpečné, negativně ovlivňuje zdraví včelstev,“ konstatuje Nieh. Článek o výsledcích jejich výzkumu byl zveřejněn v časopise Journal of Experimental Biology.

Od roku 2006 přišli včelaři v Evropě a Severní Americe o zhruba jednu třetinu svých včelstev každý rok. Tento jev je označován jako syndrom hromadného vymírání včelstev. Přesné příčiny známy nejsou, vědci se domnívají, že právě pesticidy mohou hrát důležitou roli.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist