https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-zmeny-u-odpadu-musi-byt-dosazitelne-pro-vsechny-zeme-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec: Změny u odpadů musí být dosažitelné pro všechny země EU

13.5.2016 14:48 | LEDNICE (ČTK)
Například Rumunsko patří mezi země, které skládkují takřka veškerý odpad. Ilustrační snímek
Například Rumunsko patří mezi země, které skládkují takřka veškerý odpad. Ilustrační snímek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská unie chce do roku 2020 zavést takzvané oběhové hospodářství, jehož cílem je více využívat odpady jako zdroje, snížit míru skládkování a zvýšit recyklaci odpadů. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) však musí mít k tomu potřebná opatření takové parametry, aby byla dosažitelná pro všechny země. Na jednání v Lednici na Břeclavsku se na tom dnes shodli zástupci ministerstev životního prostředí V4 spolu s Rumunskem a Bulharskem.
 

EU chce oběhovým hospodářstvím dosáhnout maximálního využití surovin, výrobků a odpadu, což má podpořit úsporu energie a snížit emise skleníkových plynů. Cílem je do roku 2030 recyklovat 65 procent komunálního odpadu, 75 procent obalových odpadů a závazně snížit skládkování na desetinu objemu veškerého odpadu. Česká republika se podle Brabce nyní dostala pod 50 procent skládkování komunálního odpadu, dřív to bylo až 90 procent.

"Máme ambici do roku 2030 skládkovat pouhých deset procent komunálního odpadu a loni jsme prosadili do zákona, že od roku 2024 bude u nás zakázáno skládkování recyklovatelných nebo jinak využívaných odpadů. Jsou tu ale jiné země jako například Rumunsko nebo další, které skládkují takřka veškerý odpad," zdůraznil Brabec.

Podle něj je na tom hůře než ČR i Bulharsko a vyšší podíl má i Slovensko nebo Polsko, přestože udělalo podle ministra za poslední roky mnoho práce. "My jdeme ambiciózně západní cestou, ale je jasné, že pozice Rumunska nebo Bulharska je ještě zcela jiná než pozice České republiky. Pokud by se pro všechny stanovily stejné parametry, je to pro některé nedosažitelné, protože na to země nebudou technologicky připravené," dodal Brabec. Podněty k oběhovému hospodářství budou podle ministra ještě řešit experti. "Shodujeme se však na tom, že oběhové hospodářství nemůže být jen o likvidaci odpadu, protože likvidace každé skládky je v budoucnu dražší než technologie. Každá země má ale jinou představu o rychlosti postupu," doplnil ministr.

Zavedení oběhového hospodářství má snížit materiálovou náročnost ekonomiky a šetřit primární zdroje. Má také vytvořit pracovní místa. V České republice by jich mělo podle ministerstva vzniknout zhruba 40.000.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist