https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brazilska-vlada-obratila-v-prirodni-rezervaci-v-amazonii-se-kacet-nebude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brazilská vláda obrátila: v přírodní rezervaci v Amazonii se kácet nebude

26.9.2017 07:24 | PRAHA (ČTK)
Brazilská vláda v pondělí zrušila kontroverzní dekret prezidenta Michela Temera, který umožnil těžbu soukromým firmám v rozlehlé přírodní rezervaci v Amazonii. Ilustrační snímek Amazonie.
Brazilská vláda v pondělí zrušila kontroverzní dekret prezidenta Michela Temera, který umožnil těžbu soukromým firmám v rozlehlé přírodní rezervaci v Amazonii. Ilustrační snímek Amazonie.
Brazilská vláda v pondělí zrušila kontroverzní dekret prezidenta Michela Temera, který umožnil těžbu soukromým firmám v rozlehlé přírodní rezervaci v Amazonii. Výnos, jehož platnost po žalobách pozastavil soud, byl terčem kritiky ochránců přírody i domorodých obyvatel dotčené oblasti, informovala agentura Reuters.
 

Temerův srpnový dekret zrušil rezervaci Renca (Reserva Nacional do Cobre e Associados) o rozloze asi 47.000 kilometrů čtverečních, což je oblast větší než například Dánsko. Díky tomu by tam soukromé firmy mohly začít těžit nerostné bohatství, včetně zlata, železa, mědi a manganu. Dosud tak může činit pouze stát, který ale v oblasti prakticky netěží.

Soud týden po vydání výnosu jeho platnost pozastavil s tím, že odporuje ústavě, porušil práva domorodých obyvatel a ohrozil velkou část amazonského pralesa. Kritici nazývali prezidentův krok největším zásahem do Amazonie za poslední půlstoletí.

Temer se nejprve rozhodl vydat upravené znění dekretu, které však podle ekologů neměnilo podstatu problému a umožňovalo devastující těžbu. Nyní jeho vláda, která se původně chtěla proti soudnímu výroku odvolat, výnos zcela zrušila, což ochránci přírody a ochránci práv domorodců označili za své vítězství.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist