https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/budou-narazniky-aut-z-pomela-prenesene-mozna-ano
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Budou nárazníky aut z pomela? Přeneseně možná ano

5.12.2013 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pomelo vydrží pád i z výšky deseti metrů. To je vlastnost, která by se hodila například u nárazníků aut
Pomelo vydrží pád i z výšky deseti metrů. To je vlastnost, která by se hodila například u nárazníků aut
Foto | KCanard / Flickr
Pomelo je pozoruhodný plod. Je to největší citrus, plody mají okolo jednoho až dvou kilogramů, ale mohou vážit i pět. Vědci z německých univerzit ve Freiburgu a Cáchách se ale zaměřili na jinou podivuhodnou vlastnost pomela. Plody jsou schopné odolat nárazu z výšky deseti metrů. Tato vlastnost vědce inspirovala při vývoji nového houževnatého hliníku, o který by mohl mít zájem hlavně automobilový průmysl.
 

Tajemství pomela tkví v jeho kůře. Tvoří ji dvě vrstvy, vnější tenká odolná vrstva a vnitřní vrstva utvořená hustou, tuhou sítí vláken, která vypadá jako tuhá pěna. Takto utvořená slupka je odolná nárazům z velkých výšek. Vědci se zaměřili právě na tuto strukturu a pokusili se jí využít u zcela jiného materiálu: hliníku.

Ve snaze napodobit vlastnosti pomela vyrobili jakýsi hliníkovo-křemíkový hybrid. Střed materiálu tvoří vysoce houževnatý hliníku, vnější plášť je utvořen ze slitiny pevného hliníku a křemíku.

Výsledný hybrid vykazuje mnohem vyšší pevnost v tahu než čistý hliník, a mnohem vyšší tažnost, než běžné slitiny hliníku a křemíku. Podle vědců se takový materiál skvěle hodí pro využití v automobilovém průmyslu, kde jsou materiály odolné nárazu vysoce žádané.

„Hlavní využití materiálu bude pro energeticky úsporné, lehké produkty, a to zejména v automobilovém průmyslu,“ Sebastian F. Fischer z univerzity v Cáchách. Podle něho je obtížné hledat stále nové a nové materiály. Jedinou slibnou cestou se ukazuje spojování různých materiálů s různými vlastnostmi. A hledání inspirace v přírodě.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist