https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/byla-chyba-ze-stat-rozprodal-sve-vodohospodarske-spolecnosti-rekl-brabec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Byla chyba, že stát rozprodal své vodohospodářské společnosti, řekl Brabec

9.6.2016 16:37 | PRAHA (Ekolist.cz)
"Lidi samozřejmě zajímá, kolik bude voda stát. My ale možná budeme řešit, jestli vůbec nějaká voda bude," říká ministr životního prostředí Richard Brabec (vlevo).
"Lidi samozřejmě zajímá, kolik bude voda stát. My ale možná budeme řešit, jestli vůbec nějaká voda bude," říká ministr životního prostředí Richard Brabec (vlevo).
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
„To, že stát rozprodal vodohospodářskou infrastrukturu nadnárodním firmám, byla jedna z největších chyb, kterou historicky udělal,“ řekl dnes ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle něho jde o chybu, která by se mohla zařadit mezi TOP 10, možná i TOP 3.
 

„Můžeme teď brečet nad tím, že se to stalo. Dnes by se celá řada krajů i obcí ráda vrátila k jejich vlastnictví. Voda je strategická surovina, která jednou budou cennější než ropa,“ řekl dále Brabec. O tématu vodohospodářských firem se hovořilo na dnešní tiskové konferenci k tématu sucha v Česku (víc viz zpráva Doba vodního blahobytu skončila, musíme se připravit na sucho, říká ministr Brabec).

Podle ministra si řada obcí kupuje vodohospodářské firmy zpět. „A vodohospodářské společnosti už dnes řeší problémy, na které budou potřebovat stát. Jde například o propojování vodárenských soustav.“

Podle Brabce stát vyjednává s vodohospodářskými společnostmi, aby peníze získané prodejem vody jen nevyváděly ven, ale aby je investovaly zpět. „Řada těch společností má zájem tu zůstat dlouhodobě, někde již vodohospodářské společnosti patří krajům či obcím, které si lépe pohlídají, aby tu peníze za vodu zůstávaly,“ říká dále Brabec.

Vodu je podle něho nutné chápat jako strategickou záležitost státu. V Česku je podle Brabce voda jedna z nejdražších v Evropě. „Lidi samozřejmě zajímá, kolik voda stojí. My ale možná budeme řešit, jestli vůbec nějaká voda bude,“ řekl Brabec. Loni Česko zasáhlo silné sucho, že kterého se naše krajina ještě zcela nevzpamatovala. Jednou z příčin byla například krátká a na sníh chudá zima. Zásoby podzemní vody se tak neobnovily a řada vodních toků je aktuálně na 20 % běžných červnových hodnot.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist