https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceka-nas-vice-horkych-dni-a-casteji-varuje-klimaticky-panel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeká nás více horkých dní a častěji, varuje klimatický panel

18.11.2011 14:51 | PRAHA/KAMPALA (Ekolist.cz)
Rychlost větru v tropických bouřích se má zvýšit
Rychlost větru v tropických bouřích se má zvýšit
Svět čeká více velmi horkých dní, do konce století jich má být až desetkrát více než v současnosti. Zvýší se nejvyšší i nejnižší denní teplota na většině míst světa. Tvrdí to shrnutí pro politiky o vlivu klimatické změny na extrémní projevy počasí, které v pátek zveřejnil Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC).
 

Studie předpovídá silnější tropické bouře, jejichž počet se oproti dnešku nezmění. I mimo tropickou oblast je pravděpodobnost snížení počtu bouří jen střední. S vysokou mírou pravděpodobnosti čekají Jižní Evropu častější vlny veder, sucha se dočká severní Afrika, ale i severní a střední Evropa. Celkově svět může očekávat větší počet dní s extrémní teplotou. Ty se navíc budou vyskytovat častěji.

Kvůli změnám klimatu se některé části světa dočkají zhoršování ekonomické situace. Zejména kvůli škodám na přírodě, ale také kvůli stěhování lidí z oblastí, které se stanou neobyvatelnými. Extrémní počasí bude mít největší dopad na ekonomické obory přímo závislé na klimatu, jako je vodní hospodářství, zemědělství, lesnictví nebo turismus.

Studie zároveň přiznává, že ne všechny extrémní projevy počasí jsou způsobeny klimatickou změnou. Stejně tak vyšší škody na životech i majetku nemusí být způsobeny pouze vyšší intenzitou a frekvencí extrémních událostí, ale i nárůstem počtu obyvatel a hodnoty jejich majetku. „Musíme podtrhnout, že dopady budou na různé regiony rozdílné, někteří obyvatelé budou čelit katastrofám, zatímco jiní budou čelit podstatně méně závažným dopadům,“ říká Rajendra Pachauri, předseda IPCC.

Podle panelu má studie o extrémních jevech počasí pomoci politikům při jejich rozhodování - při rozvoji měst, budoucím zásobováním vodou nebo pro plánování, jak v budoucnu zvládat rizika velkých přírodních katastrof. „Máme řadu možností jak riziko snížit. Některé z nich už fungují, ale řada dalších zatím ne,“ říká Vicente Barros, spolu-předseda druhé pracovní skupiny.

“Ze zprávy jasně vyplývá, že stávající opatření na ochranu klimatu jsou nedostatečná," komentuje Jan Doležal z Analytického centra Glopolis. Přijatá opatření podle něj nedokážou zabránit nárůstu extrémních projevů počasí a jejich zničujícím dopadům.„Musíme pokračovat v podpoře čistých a inovativních řešení, která jednak podpoří ekonomiku a jednak povedou ke snížení emisí," doplňuje ho Barbora Hanžlová z Klimatické koalice. Zároveň je ale nutné investovat do adaptačních opatření a schopnosti států reagovat na nevyhnutelné události. "Čím pomaleji budou emise klesat, tím více finančních prostředků bude třeba vynaložit na odstraňování škod,” varuje Hanžlová.

První a druhá pracovní skupina IPCC zasedala společně se zástupci států tento týden v ugandském hlavním městě Kampale. Finální podoba shrnutí studie byla zveřejněna poté, co prošla podrobnou kontrolou. Zpráva shrnuje doposud nejucelenější studii o vlivu klimatické změny na extrémní projevy počasí, její plné znění bude zveřejněno v únoru.


reklama

 
Další informace |
Celou zprávu IPCC najdete zde.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist