https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cernych-skladek-v-lesich-pribyva-jejich-likvidace-stoji-miliony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Černých skládek v lesích přibývá, jejich likvidace stojí miliony

3.3.2016 11:09 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Mezi odpady se nejčastěji objevovaly pneumatiky, suť, starý nábytek, televizory, kufry, kola, plastové lahve, střešní krytina, části automobilů
Mezi odpady se nejčastěji objevovaly pneumatiky, suť, starý nábytek, televizory, kufry, kola, plastové lahve, střešní krytina, části automobilů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Černých skládek v českých lesích v posledních letech stále přibývá. Jejich likvidace stojí ročně miliony korun. Dopadnout původce černých skládek je však velmi obtížné. Novinářům to řekli představitelé státního podniku Lesy České republiky (LČR). Podniku patří asi polovina lesů v zemi.
 

Loni lesníci Lesů ČR odhalili 859 skládek, což byl meziroční nárůst o pětinu. Skládky byly na téměř 30 hektarech a jejich likvidace stála 3,3 milionu korun. Mezi odpady se nejčastěji objevovaly pneumatiky, suť, starý nábytek, televizory, kufry, kola, plastové lahve, střešní krytina, části automobilů. Výjimkou nejsou ani nebezpečné odpady, například zdravotnický materiál.

Za posledních pět let vydal podnik na odklízení nepovolených skládek 9,3 miliony korun. "Problém řešíme každoročně, a to i přesto, že jsou dnes ve většině měst i obcí sběrné dvory, kam je možné nepotřebné věci zdarma odvézt. Logické vysvětlení pro nárůst skládek tak není. Zřejmě to je o kultuře naší společnosti," řekl výrobně-technický ředitel LČR Václav Lidický.

Vytvoření černé skládky je přestupkem proti lesnímu zákonu i zákonu o odpadech. "Každého, kdo si plete les s kontejnerem, čeká policejní vyšetřování a pokuta. Najít původce skládky však není v praxi snadné," uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová. Od obecního úřadu může původce skládky dostat pokutu až 100.000 korun, navíc dostane k úhradě náklady na likvidaci skládky.

"V případě, že původce skládky neznáme, dohodneme se na odklízení odpadu s obcí a podle finančních možností a rozsahu skládky odpad uklidí naši sezonní zaměstnanci," uvedl Lidický. Loni tak lesy uklízeli od dubna do října najatí zaměstnanci bez odborného lesnického vzdělání. Podnik je oslovil prostřednictvím úřadů práce v rámci svého sociálního programu. "Práci tak loni získalo 170 nezaměstnaných, letos chceme sociální program zopakovat a nabídnout místo 283 lidem," uvedl Lidický.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

4.3.2016 08:12
Je s podivem že vždy když se stát chystá něco z pokutovat (před nedávnem o černých skládká v lesích a využití dronů tom mluvil Brabec) hned se objeví jakési podpůrné statistiky. Že by další z dílny spinu??? Jako když ministr řekne že se zdraží poplatky za odpad a lidi budou více třídit odpad. Asi neví že "popelnice" se platí PAUŠÁLEM! Na třídění to nemá žádný vliv. Ale oni úředníci zřejmě obsah popelnic rádi osobně prohrabou a zkontrolují..Mohli by hned i dotřídit. Vždyť nemají asi jinak co na práci.
Odpovědět
JB

Jen B.

23.9.2016 00:28
Já vám to vysvětlím pěkně logicky. Sběrné dvory jsou zdarma pouze pro odpad z domácnosti fyzických osob s trvalým bydlištěm v dané lokalitě. Většinu černých skládek ale vytvářejí podnikatelští paraziti (nejčastěji stavebnictví a autoservisy), nebo osoby s rozdílným bydlištěm ať už jako chataři nebo z důvodů spekulací, šetřílkovství nebo jiné vych..nosti. Někdy to ale lze vysvětlit jen psychickou diagnózou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist