https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesi-ziji-dele-a-jsou-zdravejsi-horsi-je-to-s-ochranou-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Češi žijí déle a jsou zdravější, horší je to s ochranou životního prostředí

6.4.2016 06:55 | PRAHA (ČTK)
Podle dat ze studie se nedaří dostatečně snižovat energetickou a materiální náročnost české ekonomiky, což je dáno její strukturou. Dalším problémem je velké znečištění ovzduší zejména kvůli vytápění nebo uvolňováním zplodin z motorů
Podle dat ze studie se nedaří dostatečně snižovat energetickou a materiální náročnost české ekonomiky, což je dáno její strukturou. Dalším problémem je velké znečištění ovzduší zejména kvůli vytápění nebo uvolňováním zplodin z motorů
Licence | Volné dílo (public domain)
Kvalita života Čechů z hlediska zdraví i ekonomiky se zlepšuje, ukázala vládní studie udržitelného rozvoje, kterou dnes představili její autoři. Česko ale zaostává v ochraně životního prostředí. Situační zpráva o udržitelném rozvoji 2016 upozorňuje také na to, že pokračuje stárnutí české populace.
 

"Kvalita života se zlepšila v socioekonomických i demografických parametrech, není tomu tak u parametrů v enviromentální oblasti," shrnula závěry obsáhlé studie analytička Drahomíra Dubská. Podle dat ze studie se nedaří dostatečně snižovat energetickou a materiální náročnost české ekonomiky, což je dáno její strukturou. Dalším problémem je velké znečištění ovzduší zejména kvůli vytápění nebo uvolňováním zplodin z motorů. Rezervy má Česko také v nakládání s odpadem. Expert na životní prostředí Bedřich Moldan varoval také před rozmachem zástavby zemědělské půdy například kvůli stavbě dálnic.

Další závěry studie jsou ale už pozitivnější: v uplynulých 25 letech se v návaznosti na pokrok medicíny a změn v životním stylu prodloužil lidem život až o deset let. Vzrostla také pravděpodobnost, že lidé starší 65 let prožijí další roky ve zdraví nebo jen s mírným omezením.

I přes patrné zlepšení zdravotního stavu populace Češi dále převyšují evropský průměr v počtu úmrtí v důsledku kardiovaskulárních chorob nebo nádorových onemocnění. Dubská podotkla, že Česko v této oblasti mezi evropskými zeměmi vyniká, přestože počet úmrtí způsobených těmito nemocemi podle dat od roku 1990 klesá - u onemocnění oběhové soustavy zhruba o polovinu a u nádorů přibližně o třetinu.

Delší dožití v kombinaci s relativně nízkou porodností podle Dubské logicky vede ke stárnutí populace. Tím pádem se zvyšuje ekonomická závislost seniorů a dětí na lidech v produktivním věku. Podle standardního výpočtu takzvaného indexu ekonomické závislosti připadá na 100 lidí v produktivním věku (15 - 65 let) 49 dětí a starších lidí. "Pokud posuneme věkové kategorie do reálnější podoby, tak je index ekonomické závislosti v České republice méně příznivý," řekla Dubská. "Jen velmi málo lidí ve věku od 15 do 19 let totiž pracuje," poznamenala. Odhadem tak na stovku lidí v produktivním věku připadá přibližně 70 osob, které musí "živit".

Pozitivním trendem je dle závěrů zprávy poměrně vysoká zaměstnanost starších lidí. Podle závěrů zprávy bylo v roce 2014 zaměstnáno 54 procent lidí v tomto věku. "Mají problém najít práci, ale pokud ji najdou, ukazují, že v České republice je možné dosahovat vysoké zaměstnanosti v této věkové kategorii," uvedla Dubská

Kladně experti hodnotili také míru zadlužení českých domácností. V porovnání vůči HDP je Česko v žebříčku zemí EU na pátém místě. "Češi jsou opatrní, pokud jde o nakládání s penězi, což se projevuje i v zadlužení," zmínila jednu z příčin Dubská.

Závěry studie mají posloužit jako zdroj dat o celkové kvalitě života v ČR. Rada vlády pro udržitelný rozvoj chce docílit toho, aby se příští analytickou zprávu zabýval Parlament a vzešly z ní návrhy na konkrétní legislativu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

6.4.2016 13:05
Na rozdíl od autorů jsem přesvědčen, že těch "ekobuzerací" je víc než dost
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

6.4.2016 17:00
Proboha jakou další legislativu chtějí na tomto základě vytvořit!?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist