https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-vedec-objevil-na-kapverdach-pet-druhu-kukaccich-8219-vcel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český vědec objevil na Kapverdách pět druhů ‚kukaččích‛ včel

7.9.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Včely tohoto rodu jsou obvykle velmi malé, a to i na včely. Měří jen 2 – 3 mm. Námi objevený druh má neuvěřitelných 4 – 5 mm. Je tedy dvojnásobně větší než jeho příbuzní,“ říká Jakub Straka. Na snímku včelka Chiasmognathus batelkai.
Včely tohoto rodu jsou obvykle velmi malé, a to i na včely. Měří jen 2 – 3 mm. Námi objevený druh má neuvěřitelných 4 – 5 mm. Je tedy dvojnásobně větší než jeho příbuzní,“ říká Jakub Straka. Na snímku včelka Chiasmognathus batelkai.
Foto | Jakub Straka a Michael S. Engel
Některé druhy exotických včel se chovají podobně jako kukačky: ‚usnadní‛ si život a nakladou vajíčka do cizího hnízda. Český vědec Jakub Straka z Univerzity Karlovy se podílel na výzkumné expedici, díky které se podařilo popsat pět nových druhů ‚kukaččích‛ včel, které žijí na Kapverdách. Mezi nimi i včelku menší než 5 milimetrů, která i přes svůj malý vzrůst potvrzuje pravidlo o ostrovním gigantismu.
 

Jak je náročné objevit nový druh hmyzu? Nejde o nějak extrémně náročnou expedici, stačí si koupit letenku na Kapverdy. „Chycení nových druhů se dá zvládnout z lehátka na pláži,“ líčí první fázi vědeckého bádání Jakub Straka. Je tu ale háček. „Objev nových druhů tkví v problému poznat, co je nové a co je již objevené a popsané“.

Straka spolu se svým kolegou Michaelem S. Engelem z University of Kansas se za vědeckým bádáním vypravil na Kapverdy. Zkoumali zde včely, které podobně jako kukačky kladou svá vajíčka do hnízd cizích včel. V době, kdy hostitelská včela sbírá pyl pro své potomky, vnikne ‚kukaččí‛ včela do hnízda a naklade svá vajíčka.

Až dosud se mělo za to, že ostrovní fauna je už poměrně dobře prozkoumána. Straka s Engelem ale zjistili, že všechny místní ‚kukaččí‛ včely jsou dosud nepopsané druhy. „Námi objevené druhy již byly chycené mnoho let před námi, ale nikdy je nikdo nedokázal správně zařadit,“ vysvětluje Straka pozadí objevu. Vědci se při své práci potýkají nejen s nesmírně složitou variabilitou druhů hmyzu, ale také musí pracovat s literaturou z 19. století.

Kapverdy. Stačí vyjít z hotelu a můžete objevit nový druh hmyzu.
Kapverdy. Stačí vyjít z hotelu a můžete objevit nový druh hmyzu.
Foto | Jakub Straka

Kukaččí včely na Kapverdských ostrovech jsou většinou velký, černobíle zbarvený hmyz. Jeden druh včely je ale velmi malého vzrůstu, dosahuje velikosti 4 – 5 milimetrů. Přesto i tento maliličký druh potvrzuje pravidlo o ostrovním gigantismu. To říká, že pokud se na izolované ostrov dostane nějaký druh s malou tělesnou konstitucí, jeho rozměry se v krátkém čase podstatně zvětší. A naopak u velkých zvířat dojde k zmenšení jejich velikosti. Včelka pojmenovaná Chiasmognathus batelkai je oproti jiným druhům svého rodu podstatně větší.

„Včely tohoto rodu jsou obvykle velmi malé, a to i na včely. Měří jen 2 – 3 mm. Námi objevený druh má neuvěřitelných 4 – 5 mm. Je tedy dvojnásobně větší než jeho příbuzní,“ říká Jakub Straka. „V evoluci tohoto druhu tedy skutečně došlo k výraznému zvětšení těla.“


reklama

 
Martin Mach Ondřej
reklama Blíž přírodě

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist