https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-vedci-zrejme-objevili-dve-dosud-nezname-sopky-ukryte-pod-antarktickym-ledem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští vědci zřejmě objevili dvě dosud neznámé sopky, ukryté pod antarktickým ledem

1.12.2017 14:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
Prostorový pohled na sopku Zuzana. Nadmořská výška dvojkužele přesahuje 1400 m.
Prostorový pohled na sopku Zuzana. Nadmořská výška dvojkužele přesahuje 1400 m.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jaroslav Klokočník a kol. / Astronomický ústav AV ČR
V dnešní době se to nepoštěstí každý den, aby někdo objevil dosud neznámou horu. Povrch Země je vcelku detailně prozkoumán. Tým Jaroslava Klokočníka z Astronomického ústavu AV ČR ukazuje, že to možné je. A že je možné objevit i horu, která je v širokém okolí dominantou. Byť ukrytou pod ledem. Informuje o tom Astronomický ústav AV ČR.
 

Jaroslav Klokočník a jeho tým se pečlivě při svém výzkumu zaměřil na oblast v okolí známého jezera Vostok. „Z našich analýz vyplývá, že v bezprostředním okolí jezera Vostok se pod ledem nacházejí přinejmenším dva sopečné kužely, jeden s výškou kolem jednoho kilometru, druhý je ještě o dalších čtyři sta metrů vyšší,“ říká Jaroslav Klokočník.

Existenci těchto sopek je nutné potvrdit nezávislými metodami, například průzkumem na místě, což nebude triviální, ale třeba třemi a půl kilometry ledu jezera Vostok se odborníci již provrtali a dostali se k tekuté vodě.

Pokud se objev Jaroslava Klokočníka potvrdí, má pro ně již připravená jména. Sopky by se jmenovaly Dana a Zuzana.

Odborný článek o nálezu i použitých metodách vyšel v časopise Annals of Geophysics.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist