https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chraneni-sokoli-se-vratili-do-plzne-a-po-15-letech-vyvedli-mlade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chránění sokoli se vrátili do Plzně a po 15 letech vyvedli mladé

2.6.2016 08:44 | PLZEŇ (ČTK)
Mláďata nyní čeká obtížná etapa života, kdy se musejí v prostředí města naučit bezpečně létat
Mláďata nyní čeká obtížná etapa života, kdy se musejí v prostředí města naučit bezpečně létat
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP Plzeňsko
Poprvé po patnáctileté přestávce vyvedli letos v Plzni chránění sokoli stěhovaví mláďata. Dravci, kteří byli ještě před několika desetiletími v Evropě téměř vyhubeni, se do Plzně zřejmě nastálo vrátili loni. Ochránci přírody jim na dvou vysokých továrních komínech instalovali budky. Jeden pár si nakonec vybral k hnízdění budku na komíně v areálu bývalé Škodovky. Samice snesla čtyři vajíčka, ze všech se vylíhla mláďata, která se v nejbližší době začnou učit létat, řekl ČTK David Melichar z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Plzeňsko.
 

Mláďata dostala kroužky. Nyní je čeká obtížná etapa života, kdy se musejí v prostředí města naučit bezpečně létat. Když na přelomu tisíciletí sokoli naposledy ve městě hnízdili, několik jich mezi vysokými budovami, elektrickým vedením a dalšími nástrahami uhynulo. Kromě páru, který zahnízdil, se kolem druhého komína osazeného hnízdní budkou pohybuje už několik měsíců osamocená samice. Podle odečítacího kroužku ochránci přírody zjistili, že hnízdící samice pochází ze skalního hnízda na Českolipsku, samec kroužek nemá a je tedy zřejmě také z volné přírody.

Ochránci přírody v minulých více než deseti letech zahlédli tyto chráněné dravce v Plzni jen občas, zlom nastal v roce 2014 a loni je pravidelně pozorovali v průmyslové části města. "Oblíbili si komíny v areálu bývalých Škodových závodů a také dominantní komín teplárny," uvedl Melichar. S finanční pomocí firem, kterým komíny patří, instalovali ochránci přírody budky pro bezpečné hnízdění. Na komíně ve škodováckém areálu je budka ve výšce 87 metrů, na teplárenském komíně ve 130 metrech.

V centru Plzně sokoli hnízdili už v letech 1998 až 2001. Uměle vypuštěná samice se usadila se samcem z volné přírody nejdřív na výškové budově Bohemie a pak třikrát přímo na věži kostela sv. Bartoloměje na náměstí. Poté ale z města zmizeli.

Sokoly lidé v nedávné minulosti v Evropě téměř vyhubili. Vinu na tom mělo zejména používání pesticidů. "Tvoří však mezi kriticky ohroženými druhy ojedinělou výjimku. Jeho dramatický úbytek se podařilo zastavit a dnes se jeho evropská populace těší poměrně dobré kondici," řekl Melichar. Sokol preferuje pro hnízdění dutiny a římsy ve stěnách skal. Stále častěji si ale vybírá i městské prostředí s dostatkem potravy a využívá k hnízdění komíny, chladicí věže elektráren i věže kostelů. Loni se podařilo v ČR doložit 59 úspěšných hnízdění, z toho deset bylo na stavbách.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist