https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chytre-rybarske-site-umozni-uniknout-prilis-malym-rybam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitř„Chytré“ rybářské sítě umožní uniknout příliš malým rybám

15.7.2011 01:04 | PRAHA/SANT CUGAT DEL VALLES (Ecomonitor)
Značná část poklesu rybích populací je zaviněna právě chycením mladých ryb, příliš malých k prodeji. Ilustrační foto.
Značná část poklesu rybích populací je zaviněna právě chycením mladých ryb, příliš malých k prodeji. Ilustrační foto.
Každoročně umírají miliony ryb, které rybáři lovit nechtějí, ale které přesto uváznou v jejich sítích. Skoncovat by s tím mohl nový druh sítí nazývaný Safety Net, jenž by měl malým rybkám umožnit ze sítě uniknout a tak napomoci k udržitelnosti rybolovu, informuje server Ecologiaverde.com.
 
Je jasné, že se lidé rybolovu jen tak nevzdají. 40 % světové populace závisí na stravě založené právě na rybách. Od doby, kdy se na začátku padesátých let minulého století začalo s průmyslovým rybolovem, se vyčerpalo 90 % populací velkých ryb na celé planetě.

Značná část poklesu rybích populací je zaviněna právě chycením mladých ryb, příliš malých k prodeji, nebo ryb, které nelze uvést na trh, jelikož běžně netvoří součást lidské stravy. Všechny tyto ryby zůstávají zachyceny v síti, při výlovu umírají a mrtvé jsou vráceny zpět do moře. Nově navržená síť Safety Net se díky svému provedení pokouší tento problém řešit tím, že nejmenším rybám umožňuje ze smrtící sítě uniknout.

Síť byla navržena Davidem Watsonem. Samotný pokrokový návrh se již zúčastnil několika ekologických soutěží. Watson přišel na to, že malé ryby by teoreticky měly být schopny uniknout i z konvenčních sítích. Jejich oka jsou ale pod vodou uzavřena kvůli tlaku samotné sítě. Watson rovněž zjistil, že ryby síť nevidí, když už jsou jednou v jejích útrobách, takže ani nemohou najít otvory, které by jim mohly umožnit uniknout záhubě.

Watsonova nová ekologická síť Safety Net má oka zpevněná tak, že vydrží tlak sítě a nikdy se zcela neuzavřou. Také obsahuje LED světla, aby ryby mohly najít drahocennou únikovou cestu. Tato světla jsou napájeny turbínami využívající proudící vodu, není tedy nutné si dělat starosti s bateriemi. Pouze je potřeba nahodit síť a čekat, až si malé ryby najdou cestu ke svojí záchraně.

Podle zprávy Davida Sanze „Red para una pesca más sostenible“ zveřejněné na serveru Ecologiaverde.com dne 28. června 2011.


reklama

 
Další informace |
Video popisující fungování sítě Safety Net

SafetyNet from Dan Watson on Vimeo.

Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist