https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinsti-celnici-objevili-tri-tuny-pasovanych-luskounich-supin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínští celníci objevili tři tuny pašovaných luskouních šupin

28.12.2016 11:36 | ŠANGHAJ (ČTK)
Šupiny luskounů jsou přitom tvořeny pouze keratinem, tedy stejnou látkou jako například lidské nehty. Přesto jsou pokládány za lék na celou řadu nemocí včetně rakoviny
Šupiny luskounů jsou přitom tvořeny pouze keratinem, tedy stejnou látkou jako například lidské nehty. Přesto jsou pokládány za lék na celou řadu nemocí včetně rakoviny
Více než tři tuny šupin chráněných luskounů objevili čínští celníci v kontejneru se zbožím, které připlulo do Šanghaje z Nigérie. Jde o dosud největší množství nelegálně propašovaných částí těl těchto hmyzožravých savců, jaké bylo kdy v Číně zabaveno. Na zabavené množství šupin muselo být zabito odhadem asi 7500 luskounů. Informovala o tom dnes agentura AFP.
 

Luskouni, kteří se ve volné přírodě živí chytáním mravenců jazykem delším, než je jejich tělo, jsou chráněni na základě mezinárodní dohody o obchodu s volně žijícími živočichy CITES, kterou Peking podepsal. Přesto se tento savec stal nejčastěji pašovaným zvířetem na světě kvůli stoupající poptávce v Asii, kde se šupiny používají v tradiční medicíně a maso je vyhledávanou lahůdkou.

Šupiny luskounů se na černém trhu v Číně prodávají za zhruba 5000 jüanů za kilogram (asi 18 500 korun), takže zabavené množství by mělo hodnotu v přepočtu vyšší než 51 milionů korun. Šupiny luskounů jsou přitom tvořeny pouze keratinem, tedy stejnou látkou jako například lidské nehty. Přesto jsou pokládány za lék na celou řadu nemocí včetně rakoviny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist