https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-o-pripadne-pokute-za-kaceni-na-sumave-rozhodne-do-konce-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP o případné pokutě za kácení na Šumavě rozhodne do konce roku

2.9.2011 16:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Došlo k poškození přírody? Jasno by mělo být do konce roku
Došlo k poškození přírody? Jasno by mělo být do konce roku
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Podle Hnutí Duha chce Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutovat správu národního parku Šumava za kácení u Ptačího potoka. Takové tvrzení ale Inspekce odmítá, nejdříve musí proběhnout správní řízení. V něm se právě bude dokazovat legálnost, či nelegálnost zákroku.
 

Podle Hnutí Duha bude ČIŽP zkoumat rozsah poškození vzácné přírody v rámci řízení, ve kterém správa může dostat pokutu až ve výši dvou milionů korun. To, že ji ale skutečně dostane, není zdaleka jisté. „V tuto chvíli nemůžeme říct, zda kácení bylo ilegální, či naopak,“ řekla Ekolistu mluvčí Inspekce Iva Awwadová. Podle ní se především musí ve správním řízení prokázat, zda vůbec došlo k poškození přírody. „ A od toho se bude odvíjet i případná pokuta,“ říká Awwadová. Řízení vede oblastní inspektorát ČIŽP v Českých Budějovicích.

Šetření se může protáhnout na řadu měsíců, kdy by mělo být hotové, není podle Ivany Awwadové jasné. Naopak podle prohlášení Hnutí Duha je postupem České inspekce životního prostředí potvrzeno, že účastníci blokády byli v právu, když se svou přítomností snažili zabránit nelegálnímu kácení. „To vůbec není pravda a hlavně se to nedá dnes říct,“ kontruje Awwadová. Řízení by mělo být ukončeno do konce roku, teoreticky se může protáhnout na řadu měsíců. To záleží na množství posudků, které si může pořídit i druhá strana sporu.

Vůči tvrzení, že už je o pokutě rozhodnuto, se ohrazuje i správa národního parku Šumava. „Implikovat jakýkoli výsledek předem, tak jako to činí nedočkaví kritikové vedení parku, je zavádějící a nepoctivé,“ prohlásil mluvčí správy Pavel Pechoušek. Správě se ale nelíbí ještě jedna věc. A to, že předmětem šetření bude i rok 2010, tedy období předchozího ředitele parku Františka Krejčího. Podle správy parku se budou zkoumat postupy převzaté z předešlé praxe, proti kterým prý ČIŽP v minulosti žádné výhrady nevyslovila.

Inspekce zkoumá na základě podnětů Hnutí Duha, zda na místě, kde se v létě kácelo, nedošlo k rušení či dokonce úhynu vzácných živočichů a zda správa nepochybila při masivním kácení souší podél turistických cest. Dalším bodem, který se šetří, je neexistence povolení na použití biocidů, které neměl park včas ani za Jana Stráského, ani za Františka Krejčíře.

Mluvčí parku Pavel Pechoušek ČTK řekl, že o zahájení správního řízení ze strany ČIŽP vedení parku ví, do 9. září se k němu má vyjádřit. "Během té doby to nebudeme komentovat, nicméně zahájení řízení nemůže předjímat jeho závěr. Inspekce parku nemusí uložit pokutu žádnou, anebo symbolickou. Inspekce bude zkoumat několik lokalit, jednou z nich je lokalita Na Ztraceném (u Ptačího potoka.) Čtyři holiny vznikly za bývalého vedení parku," řekl ČTK mluvčí.

Předseda SZ Liška vyzval ministra Chalupu, aby ihned po udělení pokuty ředitele Stráského odvolal za úmyslné porušování zákona a nekompetentnost ve vedení parku
Předseda SZ Liška vyzval ministra Chalupu, aby ihned po udělení pokuty ředitele Stráského odvolal za úmyslné porušování zákona a nekompetentnost ve vedení parku
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz

Strana zelených, která v minulosti na nezákonný postup vedení parku upozorňovala, se také vyjádřila k aktuálnímu dění. "Ředitel parku Jan Stráský by se měl veřejnosti omluvit za nelegální kácení a perzekuci osob, které svým občanským protestem pouze hájily zákon," řekl předseda Strany zelených Ondřej Liška a vyzval ministra životního prostředí Tomáše Chalupu, aby ihned po udělení pokuty ředitele Stráského odvolal za úmyslné porušování zákona a nekompetentnost ve vedení parku.

Omluvu blokádníkům, na které ředitel parku Jan Stráský a jeho náměstek Jiří Mánek poslali policii, požaduje ředitel Hnutí Duha Petr Machálek. „Je zcela žádoucí a mělo by být v právním státě standardem, aby za takovéto porušení zákona a znehodnocení přírody nesly kompetentní osoby odpovědnost,“ doplnila právnička Ekologického právního servisu Markéta Cooiman. Podle ní je prý škoda, že zásah inspekce přišel až ve chvíli, kdy byly způsobeny nevratné škody.


reklama

 
hch, ms

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist