https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-chce-prodlouzit-licenci-herbicidu-roundup-o-jeden-rok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR chce prodloužit licenci herbicidu Roundup o jeden rok

9.6.2016 12:04 | PRAHA (ČTK)
Roundup se kromě hubení plevele na polích používá k postřikům v parcích nebo na železnici. Do těla se může dostat v jídle, vdechnutím nebo dotykem
Roundup se kromě hubení plevele na polích používá k postřikům v parcích nebo na železnici. Do těla se může dostat v jídle, vdechnutím nebo dotykem
ČR chce o rok prodloužit licenci herbicidu glysofátu, který se prodává pod obchodní značkou Roundup. Do té doby by se mělo podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zjistit, zda má opravdu negativní dopady na zdraví. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. O prodloužení licence bude rozhodovat odvolací výbor Evropské unie.
 

Pokud výbor povolení pro Roundup neprodlouží, jeho prodej bude možný do konce letošního roku, používání pak do konce příštího roku. ČR dříve podporovala prodloužení použití Roundupu na dobu 15 let. Současný návrh je ale podle Jurečky kompromisním řešením, které Česko podporuje spolu s dalšími 19 zeměmi EU.

"Chceme prodloužit povolení pro glyfosát o jeden rok, aby Evropská agentura pro chemické látky komplexně posoudila, jestli opravdu může mít bezpečnostní rizika pro zdraví lidí a živočichů. Zatím o tom nemáme ověřená fakta," uvedl Jurečka. Roundup je podle ministerstva obtížně nahraditelný, velmi rychle se v půdě rozkládá a odbourává. "Pokud by najednou skončila možnost jeho užívání, nemají zemědělci mnoho jiných vhodných alternativ," dodal ministr.

Podle ekologických aktivistů z Hnutí Duha by se ale Roundup nemusel používat vůbec. ČR by se prý měla přidat ke státům, které používání glyfosátu omezují a nahrazují šetrnějšími metodami hubení plevele. Na prodloužení licence se v červnu neshodli evropští ministři zemědělství.

Glyfosát je zařazen na seznamu Světové zdravotnické organizace jako lehčí karcinogen. Podle ekologických aktivistů může ohrozit vývoj lidského plodu, zvyšuje riziko genetických mutací a rakoviny. Z těla se ale dostane už po týdnu, proto je jeho přímý vliv na lidské zdraví těžko prokazatelný. V přírodě snižuje biologickou rozmanitost a vyplavuje se z půdy do podzemních vod.

Roundup se kromě hubení plevele na polích používá k postřikům v parcích nebo na železnici. Do těla se může dostat v jídle, vdechnutím nebo dotykem. Aktivistům hlavně vadí jeho použití k dosoušení řepky, kukuřice nebo slunečnice před sklizní. Roundup vyrábí firma Monsanto.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist