https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-chce-zlepsit-prostupnost-rek-pro-ryby-zacina-mapovani-ricnich-prekazek-a-rybich-prechodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR chce zlepšit prostupnost řek pro ryby, začíná mapování říčních překážek a rybích přechodů

16.6.2016 01:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
V první fázi projektu proběhne sběr dat, ze kterých vznikne  on-line databáze migračních bariér a již vybudovaných rybích přechodů, které živočichům pohyb přes bariéry umožňují.
V první fázi projektu proběhne sběr dat, ze kterých vznikne on-line databáze migračních bariér a již vybudovaných rybích přechodů, které živočichům pohyb přes bariéry umožňují.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V českých řekách je z pohledu ryb více než 6 tisíc překážek, například jezů vyšších než jeden metr. Pro ryby a další živočichy někdy představují nepřekonatelnou bariéru a v řekách pak vznikají úseky, kam se nedostanou. Agentura ochrany přírody chce ve spolupráci s dalšími organizacemi říční překážky zmapovat. Současně bude sledovat chování ryb u překážek a rybích přechodů. Výstupem by měl být návrh, jak řeky učinit prostupnějšími.
 

"Množství překážek je problémem zejména pro ryby, které migrují mezi sladkovodním a mořským prostředím, v našich podmínkách tedy pro úhoře říčního a lososa obecného," vysvětluje Pavel Marek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR

V první fázi projektu proběhne sběr dat, ze kterých vznikne on-line databáze migračních bariér a již vybudovaných rybích přechodů, které živočichům pohyb přes bariéry umožňují. "Ve druhé fázi se zaměříme přímo na ryby. Budeme sledovat, jak se ve vodním toku pohybují, jak migrují skrz rybí přechody. Ty opatříme monitorovacím zařízením a odchycené ryby z nadjezí i podjezí vysílačkami," říká Pavel Marek.

Podle velikosti vodního toku, druhové pestrosti ryb i jejich velikostního spektra budou ve vybraných lokalitách značeny stovky až tisíce ryb. "Určíme tak, jakým způsobem jsou rybí přechody využívány, zda-li jsou některé z nich rybami preferovány, případně pro jaké druhy jsou vybudované přechody obtížně překonatelné,“ popisuje Pavel Marek.

Losos obecný v řece Kamenici.
Losos obecný v řece Kamenici.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Václav Sojka / NP České Švýcarsko

Prostupnost vodních toků je ovlivněna i nakládáním s říčními vodami, z nichž se čerpá voda pro potřeby průmyslu či výrobě elektrické energie. "Může tím dojít ke snížení množství vody v korytě. To může být v sušších obdobích pro přežití vodních živočichů problém," říká Pavel Marek. Součástí projektu bude i sledování hydrologické dynamiky vybraných lokalit a zpracování vlivu rozkolísaného hydrologického cyklu (období sucha, povodně) na ryby, především pak na vzácné a chráněné druhy.

Součástí projektu bude i návrh tzv. kompenzačních opatření, která nejen rybám, ale i dalším vodním a na vodu vázaným organismům, pomohou bez úhony přečkat tato období. Patří mezi ně například snížení odběrů vody a tedy navýšení minimálních zůstatkových průtoků.

"Naše poznatky budeme porovnávat se zkušenostmi ze zahraničí a také s tím, jak se chovají vodní toky v člověkem nepozměněné krajině. Výstupy projektu by se samozřejmě měly promítnout do metodických pokynů a dalších dokumentů k této problematice,“ uzavírá Pavel Marek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist