https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-neni-pripraveno-na-zakaz-skladkovani-tvrdi-sdruzeni-samosprav-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR není připraveno na zákaz skládkování, tvrdí sdružení samospráv

15.6.2016 09:32 | PRAHA (ČTK)
Cílem nového zákona, k němuž v těchto dnech ministerstvo zpracovává připomínky, je do roku 2024 významně snížit skládkování vybraných odpadů.
Cílem nového zákona, k němuž v těchto dnech ministerstvo zpracovává připomínky, je do roku 2024 významně snížit skládkování vybraných odpadů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česko není připraveno na zákaz skládkování odpadu v roce 2024, jak navrhuje ministerstvo životního prostředí v novém zákonu o odpadech. Uvedli to na tiskové konferenci starostové ze Sdružení místních samospráv ČR po zasedání jeho pracovní skupiny. Navrhují, aby stát zbytečně nespěchal a počkal se zákazem do roku 2030, jak požaduje Evropská unie. Sdružení je také přesvědčeno, že se poplatek za odpady pro občany kvůli tomu násobně zvýší.
 

Cílem nového zákona, k němuž v těchto dnech ministerstvo zpracovává připomínky, je do roku 2024 významně snížit skládkování vybraných odpadů. MŽP říká, že dopady zákona jsou sociálně únosné a pohybují se ročně do 50 korun na občana, pokud tedy obec nakládání s odpady vůbec nezmění a bude i nadále skládkovat. S tím ale sdružení a i další kritici nesouhlasí. Pracovníci neziskové organizace Zelený kruh na tiskové konferenci vypočítali, že se ministerstvo chystá zdražit skládkovací poplatky až na čtyřnásobek.

"Ani legislativně na to nejsme připraveni, aby to proběhlo všechno tak, jak má ke spokojenosti našich obyvatel," řekl k zákazu skládkování starosta středočeských Kněžic Milan Kazda. Sdružení je také proti navýšení počtu zařízení, která zpracovávají odpad energeticky. Tvrdí, že kvůli tomu, že výrazně prodraží doprava, zvýší se vzdálenost svozu odpadu, budou se ničit a ekologicky zatěžovat silnice.

Navrhuje proto, aby se podporovala spíše lokální zařízení a menší projekty na energetické využití odpadů, aby se nesvážely centrálně přes celý kraj. Kazda uvedl, že sdružení není v zásadě proti spalovnám, není mu ale jasné, jak se legislativně budou dodržovat pravidla.

"Hlavní problém vidíme ve vzdálenosti. Jestliže dnes máme 150 skládek, které fungují, a pak budeme mít osm zařízení na energetické využití, tak se nám minimálně zdvacetinásobí dopravní vzdálenosti. Z toho máme největší obavu," řekl. Pro obce podle něj není zátěží skládkovací poplatek, ale částka, která se dává právě za dopravu.

Podle starosty Němčovic na Rokycansku Karla Ferschmanna bude pro obce jednodušší cesta recyklace. Prosazují ji také ochránci přírody ze Zeleného kruhu. Dnes řekli, že do zákona prosadili recyklační slevu. Obce, které budou odpady hodně třídit, prý ušetří. Recyklační sleva by měla motivovat k co nejnižší produkci směsných odpadů.

Forma, jakou MŽP změny podle Zeleného kruhu provádí, podporuje spalování a brání levnějším a ekologičtějším způsobům nakládání s domácím odpadem, domnívají se aktivisté. "Všechny země, které zakázaly skládkovat spalitelné odpady, postavily více zařízení na úpravu a spálení odpadů, než kolik vytvoří odpadů. To vede k potlačování recyklace a k dovážení odpadů ze zahraničí," konstatovali.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist