https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/divoci-kone-se-budou-mozna-od-pristiho-roku-past-i-v-podyji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Divocí koně se budou možná od příštího roku pást i v Podyjí

1.12.2015 01:08 | ZNOJMO (ČTK)
Výhodou exmoorských poníků, jimž se ve Velké Británii říká divocí koně, je hlavně jejich nenáročnost. Ostatní plemena koní a ovcí jsou na stravu mnohem vybíravější
Výhodou exmoorských poníků, jimž se ve Velké Británii říká divocí koně, je hlavně jejich nenáročnost. Ostatní plemena koní a ovcí jsou na stravu mnohem vybíravější
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Česká krajina
Národním parkem Podyjí na Znojemsku se budou možná již příští rok na jaře prohánět divocí koně. Členové sdružení Česká krajina je chtějí vypustit v oblasti někdejší vojenské střelnice u Mašovic. Stádo by mělo tvořit 20 koní plemene exmoorský pony, které by přivezli z Velké Británie. Projekt schválilo vedení parku. Divoké koně potřebuje na spásání trávy na stepních oblastech a vřesovištích. V Česku již od letoška jedno stádo divokých koní žije ve volné přírodě. Spásá trávu u Milovic na Nymbursku.
 

"Potřebujeme divoké koně pro stepní oblasti a vřesoviště. Nepotřebují přikrmovat, nepotřebují přístřešek, nepotřebují vlastně nic, jen prostor a vodu," uvedla náměstkyně ředitele parku Podyjí Lenka Reiterová.

Podle odborníků se naposledy proháněla stáda divokých koní Podyjím zhruba před 2000 lety. Pak je vyhubili lidé. Původní evropští divocí koně již neexistují, nejblíže k nim má ale právě exmoorský pony. "V podstatě je geneticky, stavbou těla, způsobem života i zbarvením totožný," řekl Dalibor Dostál ze sdružení Česká krajina, jehož cílem je návrat těchto zvířat do přírody.

Z iniciativy sdružení bylo letos ve vojenském prostoru u Milovic vypuštěno patnáctičlenné stádo divokých koní. Do konce letošního roku k němu přibude další. Pořízení a dovoz těchto 30 koní z Velké Británie do ČR přijde na 1,2 milionu korun.

Projekt platila z větší části EU. Česká krajina se nyní od ní snaží získat dotaci dalších 900 000 korun na stádo pro Podyjí. Páslo by se v dřevěných ohradách. Výhodou exmoorských poníků, jimž se ve Velké Británii říká divocí koně, je hlavně jejich nenáročnost. Podobně jako ovce romanovské spásají nejen trávu, ale i náletové dřeviny a tím pomáhají zachovávat louky. Ostatní plemena koní a ovcí jsou na stravu mnohem vybíravější.

V Podyjí je zhruba 100 hektarů pozemků, které zatím spásá asi sto ovcí, 30 koz a přibližně 15 koní.



reklama

 
Vladimír Klepáč
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist