https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/divokym-konim-v-milovicich-se-narodilo-druhe-letosni-hribe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Divokým koním v Milovicích se narodilo druhé letošní hříbě

21.3.2016 10:31 | MILOVICE (ČTK)
Matkou právě narozeného hříběte je klisna Acanthis, otcem je hřebec Northcroft Firestarter, stejně jako u prvního letos narozeného hříběte
Matkou právě narozeného hříběte je klisna Acanthis, otcem je hřebec Northcroft Firestarter, stejně jako u prvního letos narozeného hříběte
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Česká krajina
Divokým koním v Milovicích se v neděli narodilo druhé letošní hříbě. Další klisny hříbata čekají. S přibývajícím počtem koní je podle ředitele společnosti Česká krajina Dalibora Dostála v plánu další rozšíření pastvin. V bývalém vojenském prostoru Milovice se dosud narodila tři hříbata. Koně tu spásají agresivní trávu, a tím zlepšují podmínky pro vzácné rostliny i motýly.
 

Na pastvině přibude v nadcházejícím týdnu nové větrné čerpadlo na vodu. Podle ředitele společnosti Správa městských lesů Benátky nad Jizerou, která zajišťuje chovatelský dohled v rezervaci, Karla Bendla bude nové čerpadlo mít větší část dílů z plastu než původní typ, což zajistí tišší chod i delší životnost.

"Klimatické podmínky v minulých týdnech prověřily schopnost dovezených zvířat přežít v přírodě bez výrazné pomoci člověka. Ukázalo se, že si dokáží zajistit dostatek potravy a dokonce i vodu z přirozených zdrojů v rezervaci," dodal Bendl. Na nové pastvině byly totiž vytvořeny tři tůně, které slouží zvířatům v období s dostatkem vody jako přirozená napajedla.

V prostoru u Milovic jsou nyní dvě pastviny s divokými kopytníky na celkové rozloze zhruba 160 hektarů. Na pastvině v sousedství Milovic je k dnešku 18 divokých koní včetně tří mláďat a šest zpětně šlechtěných praturů. Na pastvině Traviny u Benátek nad Jizerou je pak osm zubrů a 15 divokých koní.

Matkou právě narozeného hříběte je klisna Acanthis, otcem je hřebec Northcroft Firestarter, stejně jako u prvního letos narozeného hříběte. Poprvé se milovickým koním narodilo hříbě loni v říjnu, klisna ale ještě zabřezla před převozem do ČR.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist