https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dnes-je-mezinarodni-den-lednich-medvedu-jedne-z-nejnebezpecnejsich-a-nejohrozenejsich-selem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dnes je Mezinárodní den ledních medvědů, jedné z nejnebezpečnějších a nejohroženějších šelem

27.2.2016 04:02 | PRAHA (Ekolist.cz)
Lední medvěd (nebo také polární medvěd) je jednou z největších suchozemských šelem. A přes svůj téměř mírumilovný vzhled patří mezi nejnebezpečnější šelmy.
Lední medvěd (nebo také polární medvěd) je jednou z největších suchozemských šelem. A přes svůj téměř mírumilovný vzhled patří mezi nejnebezpečnější šelmy.
Mezinárodní den ledních medvědů vyhlásila ochranářská organizace Polar Bear International, aby upozornila veřejnost tyto ohrožené šelmy. Jejich životním prostorem je totiž ledový pokryv Arktidy, který však vlivem globálních změn klimatu ubývá. Medvědy ohrožují i další lidské činnosti, například znečišťování jejich životního prostředí toxickými látkami.
 

Lední medvěd (nebo také polární medvěd) je jednou z největších suchozemských šelem. A přes svůj téměř mírumilovný vzhled patří mezi nejnebezpečnější šelmy. Hlavní potravu ledních medvědů jsou zejména tuleni. Medvědi za nimi musí často putovat denně i desítky kilometrů. Lední medvědi jsou i skvělí plavci, zvládnou uplavat i stokilometrové vzdálenosti.

IUCN odhaduje, že v současné chvíli žije v Arktidě asi 20-25 tisíc polárních medvědů. Pro domorodé obyvatele jsou lední medvědi posvátní.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist