https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dnes-zacina-platit-zakaz-neucinnych-plynovych-kotlu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dnes začíná platit zákaz neúčinných plynových kotlů

26.9.2015 03:00 | PRAHA (Ekolist/ČTK)
Evropská komise vydala nařízení, které zakazuje použití plynových kotlů s nízkou účinností. Od 26. září 2015 se v celé EU budou smět prodávat pouze kondenzační kotle.
Evropská komise vydala nařízení, které zakazuje použití plynových kotlů s nízkou účinností. Od 26. září 2015 se v celé EU budou smět prodávat pouze kondenzační kotle.
Evropská komise vydala nařízení, které zakazuje použití plynových kotlů s nízkou účinností. Od 26. září 2015 se v celé EU budou smět prodávat pouze kondenzační kotle. Obchodníci samozřejmě mohou doprodat své zásoby, ale výroba a dovoz neúčinných plynových kotlů už budou zakázány.
 

Celkově vyšší účinnost moderních kotlů je dána jejich lepší regulací. Používají hořáky s modulovaným výkonem, který lépe přizpůsobí výkon kotle požadavkům vytápění. Pokud je součástí kotle oběhové čerpadlo, ušetří kotel i elektřinu za několik stokorun ročně, protože starší oběhová čerpadla mají mnohem vyšší spotřebu. V neposlední řadě mají moderní kotle nižší emise oxidů dusíku (NOx), které jsou zejména ve městech významnou škodlivinou.

Chcete se dozvědět, jak se vás nové nařízení dotkne? Přečtěte si článek Od září koupíte jen úsporné kondenzační kotle. Co to pro vás znamená?

Pro majitele dosluhujícího nekondenzačního kotle to znamená do budoucna při výměně vyšší náklady. Modernější kondenzační topidla jsou totiž dražší, navíc při instalaci vyžadují stavební úpravy. Rozdíl tak může být i v rádu desítek tisíc korun.

"Uživatelé a montážní firmy se mohou v budoucnosti setkat s problémy při výměně dosluhujících nekondenzačních kotlů za nové kondenzační. Změna kotle si vyžádá potřebu napojení na kanalizaci, komín přizpůsobený kondenzaci a ovlivní i celou otopnou soustavu," upozorňuje jednatel firmy BDR Thermea Czech Republic Matteo Bertacchini.

Při běžném provozu kondenzačního kotle totiž vznikne několik litrů kondenzátu denně. "Ve většině případů tedy bude výměna nekondenzačního kotle spojena se stavebními úpravami při napojování na stávající rozvody kanalizace. V případech, kdy nebude technicky možné napojit kotel přímo na kanalizaci, bude nutná instalace čerpadla pro odvod kondenzátu," dodal odborný referent a školitel společnosti Viessmann Marek Bezouška.

Majitelé kondenzačních kotlů ale mohou ušetřit na následném provozu. "Díky kondenzační technice můžeme dosáhnout snížení nákladů na vytápění o 15 až 20 procent oproti původním kotlům. Návratnost investice je tak již okolo pěti let. Kondenzační kotle jsou rovněž šetrnější k životnímu prostředí a obsah škodlivin ve spalinách je snížen na co nejnižší možnou hodnotu," tvrdí obchodní ředitel společnosti Thermona Milan Kubíček.

Na nákup kondenzačního kotle sice lidé mohou získat příspěvek pět tisíc korun z programu Nová zelená úsporám, podmínkou ale je, že dosavadním zdrojem tepla musí být kotel na tuhá nebo kapalná paliva.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist