https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-ceske-prirody-se-vraceji-selmy-usadila-se-vlci-smecka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do české přírody se vracejí šelmy, usadila se vlčí smečka

17.1.2016 01:46 | BRNO (ČTK)
Aby lidé šelmu ve volné přírodě potkali, musejí mít velké štěstí. Jedná se o plachá zvířata, která přes den nejsou příliš aktivní
Aby lidé šelmu ve volné přírodě potkali, musejí mít velké štěstí. Jedná se o plachá zvířata, která přes den nejsou příliš aktivní
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Do české přírody se vracejí šelmy, které lidé dříve vyhubili či vytlačili. Zatím se v Česku usadila vlčí smečka, žije zde rys a očekává se návrat kočky divoké. Medvědi se na území Česka zatoulají spíše výjimečně ze Slovenska, protože jsou nejnáročnější na klid a velikost teritoria, řekl na veletrzích cestovního ruchu v Brně Jiří Beneš z Hnutí Duha.
 

Hnutí začalo před lety sledovat pohyb šelem v Beskydech a postupně i dalších oblastech. Šelmy potřebují nejlépe místa bez zásahu člověka, případně taková místa, kde se člověk objevuje co nejméně. "Ukazuje se, že v české přírodě je prostor, v němž se velké šelmy mohou usadit. Vlčí smečka se u nás usadila po více než 100 letech," řekl Beneš. Počet vlků se navíc zvyšuje.

Z velkých šelem žije v Česku nejvíc rysů. "Je to 70 až 80 kusů, zhruba 60 jich je na Šumavě," řekl Beneš. Vlci jsou také zatím na Šumavě, ale očekává se, že brzy osídlí hory na severu republiky. Pomalu se totiž rozrůstá populace, která žije na pomezí v Polsku a Německu.

Kočka divoká patří mezi malé šelmy a přírodovědci napjatě čekají, kdy se ocitne na české straně v Národním parku Podyjí. Na rakouské straně už totiž žije. "Má u nás připravené podmínky. Zatím jsme ji občas zaznamenali v Bílých Karpatech, na Šumavě či v Českém lese," poznamenal Beneš. Z jihu se také šíří populace šakala, kterého nejčastěji zaznamenali na jižní Moravě na jih od Brna.

Aby lidé šelmu ve volné přírodě potkali, musejí mít velké štěstí. Jedná se o plachá zvířata, která přes den nejsou příliš aktivní. Větší šanci zahlédnout vlky je na Šumavě, kde žijí v uzavřené velké oboře. "Nic podobného se v Česku patrně nechystá. Mají však šanci pozorovat zvěř v Bavorském lese, kde funguje lesní zoo," přiblížil Beneš.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PM

18.1.2016 08:39
Dobrý den,
oceňuji, že stále vycházejí informativní články o stavu přírody v ČR. ALE: Po přečtení tohoto článku však musím reagovat na nepřesné, neúplné, chcete-li zkreslující informace. Velké šelmy se do české krajiny skutečně vracejí, to je pravda. Ovšem hned druhá věta článku je již chybně napsána. Dle současných výzkumů není v ČR evidována pouze jedna vlčí smečka, jak navádí věta. To, že se očekává návrat kočky divodé je také zkreslující informace. Kočka divoká je již také potvrzena. Pokud je celý odstavec výrokem pana Beneše, bylo by vhodné si výrok ještě ověřit u odborné instituce a reagovat odborným dodatkem, popř. jasně označit celý text např. kurzívou a do uvozovek. Z dalšího odstavce vyplývá, že sledování velkých šelem provádí pouze hnutí Duha. Tomu tak v žádném případě není. Na monitoringu se podílí řada odborníků z řad univerzit, pracovníci Správ CHKO, resp. AOPK, ale také dobrovolníci, stráž přírody a další. Právě třetí odtavec mě donutil se registrovat a přidat ke článku komentář. Dle tohoto odstavce jsou vlci jen na Šumavě. S tímto tvrzením zásadně nesouhlasím. Poměrně stabilní vlčí smečky jsou evidovány např. i v CHKO Kokořínsko – Máchův kraj (můžete si o tom přečíst spoustu článků např. na stránkách AOPK). Další odstavce mě doslova rozesmály - no comment...

Pane Meitnere, příště se, prosím, pana Beneše z Duhy raději nevyptávejte. Jde vidět, že Vám příliš mnoho skutečně odborných informací nesdělil. Naopak Vám pomohl, abyste udělal z článku patlaninu různých domněnek. Takové nepřesné informace vedou k tomu, že ve skromné části veřejnosti, která stále chodí na Ekolist, buďto vytvoříte jakousi nepravdivou chiméru, nebo tu odbornější část veřejnosti naštvete.

Věřím, že příště se Vám článek povede lépe a s exaktnějšími podklady. Jinak to nemá smysl.

S pozdravem
M.P.
Odpovědět

18.1.2016 09:37 Reaguje na
Dobrý den, souhlasím s Vašimi připomínkami. Článek možná zaujme laika v dané problematice, osoba znalejší tématu se ovšem nad některými tvrzeními minimálně pozastaví. V mých citacích nacházím zavádějící výroky, které jsou evidentním sloučením více sdělených faktů (například vlci na Šumavě, teritoriu medvěda).

S pozdravem,
Jiří Beneš, Hnutí DUHA Olomouc, jiri.benes@hnutiduha.cz
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist