https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-budou-v-cr-vytvaret-dalsi-mista-pro-divocinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci budou v ČR vytvářet další místa pro divočinu

4.7.2016 13:59 | BRNO (ČTK)
"I když přírodě přiznáváme její svébytnost a věříme v důležitost obnovy samovolných procesů, uvědomujeme si, že určité divoké biotopy by bez pomoci člověka v celkově narušené krajině zanikly," uvedl Kala
"I když přírodě přiznáváme její svébytnost a věříme v důležitost obnovy samovolných procesů, uvědomujeme si, že určité divoké biotopy by bez pomoci člověka v celkově narušené krajině zanikly," uvedl Kala
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Vratislav Vozník / Hnutí DUHA
Dobrovolníci z Hnutí Duha budou o prázdninách vytvářet v ČR další místa pro divočinu, do šesti turnusů devatenáctého ročníku Týdnů pro divočinu se jich zapojí 120. Za dosavadních 18 ročníků se akce zúčastnilo 1700 lidí, kteří společně odpracovali 61 560 hodin, uvedl koordinátor akce Lukáš Kala.
 

První skupina dobrovolníků se vydá 7. července na Šumavu, kde budou odstraňovat poslední stopy železné opony v Černohorském rašeliništi. Ve druhé polovině července bude další skupina na Králickém Sněžníku chránit mladé stromky před okusem zvěře. Začátek srpna vyrazí další skupina na beskydský Smrk a zaměří se na vyřezávání borovice kleče. Podpoří se tím růst původního borůvčí a dalších drobných keříků.

Dva turnusy se konají i v Bílých Karpatech, na Ščúrnici se základem práce stane ochrana ohrožených druhů dřevin, v Radějově stavění takzvané oplocenky, které chrání části lesa před zvěří. V září se dobrovolníci vrátí na Šumavu, aby pomohli obnově Soumarských rašelinišť.

"I když přírodě přiznáváme její svébytnost a věříme v důležitost obnovy samovolných procesů, uvědomujeme si, že určité divoké biotopy by bez pomoci člověka v celkově narušené krajině zanikly," uvedl Kala.

Pracovní náplň akce doplní údržba turistických stezek či mapování výskytu chráněných živočichů. Kromě práce čekají účastníky odborné exkurze, přednášky a doprovodný program.

Loni dobrovolníci vyrazili pracovat například do Národního parku Podyjí, na Šumavu nebo do Moravského krasu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist