https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dostavba-temelina-se-odklada-ekologicti-aktiviste-jasaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dostavba Temelína se odkládá, ekologičtí aktivisté jásají

13.10.2010 18:59 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Rozhodnutí, jaká bude časová lhůta budování Temelína, může udělat pouze vláda. Jestli někdo ze středního managementu někde něco plácne, tak je to úplně irelevantní,“ zchladil nadšení aktivistů Petr Nečas po středečním zasedání vlády
„Rozhodnutí, jaká bude časová lhůta budování Temelína, může udělat pouze vláda. Jestli někdo ze středního managementu někde něco plácne, tak je to úplně irelevantní,“ zchladil nadšení aktivistů Petr Nečas po středečním zasedání vlády
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Hospodářské noviny přinesly v úterý zprávu, podle které ČEZ odkládá dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Tendr se podle zdroje z představenstva společnosti může zpozdit i o několik let. Podle předsedy vlády však o dostavbě či pozastavení výstavby nových reaktorů může rozhodnout pouze a jedině vláda.
 

Vedoucí mediálního odboru a mluvčí Skupiny ČEZ Ladislav Kříž informace o odkladu dostavby nepopřel, nicméně pro Ekolist.cz uvedl, že tvrzení o potřebnosti jaderné elektřiny v budoucnosti se nemění. Lze prý diskutovat, jestli bude nutná po roce 2020, 2025 nebo 2030. Navzdory růstu podílu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) se tak dostavba Temelína podle Kříže uskuteční. V současnosti ČEZ jedná o harmonogramu se třemi potencionálními uchazeči o dostavbu a jednání budou probíhat ještě několik týdnů, podle Kříže požadují uchazeči posunout termíny pro přípravu dokumentace.

„Rozhodnutí, jaká bude časová lhůta budování Temelína, může udělat pouze vláda. Jestli někdo ze středního managementu někde něco plácne, tak je to úplně irelevantní,“ řekl novinářům po středečním zasedání vlády premiér Petr Nečas (ODS) s připomenutím, že majoritním vlastníkem ČEZ je stát, a ten také bude rozhodovat. Dostavba elektrárny prý bude jedním z bodů jednání bezpečností rady státu, protože Temelín je důležitý i z hlediska energetické bezpečnosti.

Jiný názor než premiér má Jiří Sochor z Ministerstva průmyslu a obchodu. "Přesný termín dostavby Temelína záleží především na společnosti ČEZ. Návrh na změnu harmonogramu dostavby by nicméně musela posoudit a případně schválit dozorčí rada ČEZu, potažmo stát jako hlavní akcionář. Posunutí termínu je zatím jen interní úvahou společnosti," řekl Sochor a dodal, že pozdější dostavba jaderné elektrárny by neměla pro Českou republiku představovat vážný problém."

Nová strategie

Cena celé zakázky, která krom dvou nových reaktorů obsahuje i příslib tří dalších stejného typu v dalších elektrárnách, může dle odhadů dosáhnout až 500 miliard korun. Tendr na dostavbu se tak měl stát jednou z největších energetických soutěží na světě. Ekologičtí aktivisté považují posunutí termínu za úspěch.

„Dokud bude Česká republika třetím největším absolutním vývozcem elektřiny na světě, je nesmysl tady budovat zdroje, které fungují v takzvaném základním režimu, to znamená neustále jako jaderné elektrárny,“ uvedl Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace, pro Český rozhlas.

Pozdržení stavby je součástí nové investiční strategie společnosti ČEZ. Energetický gigant začal radikálně šetřit, několik investic zrušil a další přehodnocuje, v současnosti je plán investic do roku 2015 skoro o sto miliard tenčí, uvádějí Hospodářské noviny a informují, že trh se nejen vlivem krize neustále mění, cena elektřiny je 15 procent pod předloňskými maximy.

Aktivisté: Další jaderná elektřina není potřebná

„Evropa okolo nás spotřebovává o hodně méně energie, než se očekávalo, a v Německu se vyrábí stále více energie ve větrných elektrárnách. A také u nás lidé začínají šetřit s energií, i když to je dáno zejména vlivem její ceny,“ sdělil Ekolistu.cz Pavel Vlček z Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí a připomíná, že se začátkem října v sousedním Německu rozhodlo o prodloužení životnosti tamních jaderných elektráren o 15 let.

Politici vládních stran v minulé i současné vládě kromě Strany zelených, kteří donedávna bojovali za budování nových jaderných elektráren, nyní říkají, že spotřeba elektřiny nemusí v budoucnosti nutně růst, říká s překvapením Vlček.

„Posunutí termínu budování nového Temelína je pro nás důkazem toho, že různé rádoby odborné expertízy je třeba brát s velkou rezervou. Pevně doufáme, že tomuto nesmyslnému projektu bude odzvoněno,“ nevzdává se naděje Monika Machová-Wittingerová ze sdružení Jihočeské matky.


reklama

 
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist