https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropa-prijde-o-rybi-ekoznacku-islandsti-a-faersti-rybari-vycerpali-kvotu-na-lov-makrel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropa přijde o rybí ekoznačku. Islandští a faerští rybáři vyčerpali kvótu na lov makrel

28.3.2012 00:29 | PRAHA (Ekolist.cz)
Lovné kvóty makrel ustanovila Mezinárodní rada pro průzkum moří. Mají zabránit tzv. přelovení ryb.
Lovné kvóty makrel ustanovila Mezinárodní rada pro průzkum moří. Mají zabránit tzv. přelovení ryb.
Flotily rybářských lodí z Faerských ostrovů a Islandu vylovily více makrel, než kolik dovoluje oficiální kvóta. Evropští rybáři proto přijdou o ekologickou certifikaci Marine Stewardship Council. Uvedl to deník Guardian.
 

Kvóty pro lov mořských ryb jsou ustanoveny proto, aby se v moři zachovalo dostatečné množství ryb, které se budou schopny dál množit. Kvóty mají zabránit tzv. přelovení moří, na kterém by tratili všichni: od určitého bodu už nejsou populace mořských ryb schopny se obnovit. Mořská loviště pak zejí prázdnotou a rybáři jsou bez práce.

Jednou z cest, jak mohou rybáři veřejnosti ukázat, že dodržují pravidla a starají se o udržitelnost, je ekoznačka Marine Stewardship Council, kterou uděluje stejnojmenná nezisková organizace. Ta potvrdila, že po překročení lovných kvót odebere certifikát osmi rybářským flotilám. Přistoupí k tomuto kroku poté, co se minulý měsíc nepodařilo Evropské unii přesvědčit vlády Faerských ostrovů a Islandu, aby své úlovky snížily.

Nerespektování kvót se ale dotkne i ostatních evropských rybářů. Na základě věděckých poznatků byla stanovena roční kvóta na cca 640 tisíc tun makrel. Ta byla kvůli zvýšené aktivitě Faerských ostrovů a Islandu překročena o cca 260 tisíc tun. Tím byla ale překročena kvóta, která v evropských vodách zaručuje udržitelný rybolov. Podle regulí Marine Stewardship Council proto nelze v evropských vodách ulovené makrely označit ekoznačkou. Dotkne se to britských, irských, norských, dánských, švédských a nizozemských rybářských flotil, které se však nijak neprovinily.

„Pozastavení certifikace pro makrely je velmi frustrující. Zajištění udržitelné populace ryb je v zájmu všech,“ říká zástupce skotských rybářů Richard Lochhead. James Simpson, mluvčí Marine Stewardship Council, uvedl, že pozastavení certifikace i ostatním rybářům se může zdát nespravedlivé. Smyslem ekoznačení Marine Stewardship Council je ale udržitelnost rybolovu jako takového. Je potřeba na věc nahlížet z pohledu celkové populace ryb, ne z pohledu jednoho rybáře, říká James Simpson.

Faerské ostrovy a Island své úlovky zvýšily v roce 2010 na celkových 300 tisíc tun ročně. Podle jejich vyjádření zvýšily svou kvótu kvůli tomu, že v mořích bylo díky příznivé sezóně více ryb než jindy. Podle vlády Faerských ostrovů se hmotnost makrel v jejich vodách každé léto zvýší o 55 % a ryby se vyskytují v hojném množství. Evropská unie se snažila s Faerskými ostrovy, které nejsou členy EU, a Islandem, který je kandidátskou zemí, dohodnout. Jednání však letos zkrachovala.


reklama

 
Další informace |
Podle zprávy Mackerel fishing sanctions imposed after Iceland and Faroes breach quotas zveřejněné na serveru Guardian 25. 3. 2012.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist