https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lov-tunaka-omezen-na-ryby-lze-ziskat-certifikat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lov tuňáka omezen, na ryby lze získat certifikát

11.12.2006 14:49 | PRAHA/BRUSEL/GLAND (EkoList)
Tuňák obecný, tuňák z Atlantiku nebo Středomoří, treska z Baltu či Severního moře – tyto všechny druhy ryb mají jedno společné. Hrozí jim vyhubení. Poptávka po nich stoupá a rybářské společnosti loví čím dál častěji a menší kusy, jen aby poptávku uspokojily. Co dělat ? Musíme si zakázat jíst mořské ryby?
 

Kvůli tuňákům byla uspořádána konference a vznikla zvláštní Mezinárodní komise pro ochranu atlantických tuňáků (ICCAT), v druhé polovině listopadu proběhlo její zasedání chorvatském Dubrovníku. Země Evropské unie spolu s Alžírskem, Chorvatskem, Libyí, Marokem, Tuniskem a Tureckem podepsaly dohodu, jež obsahuje 15letý plán, jak chránit tuňáka pomocí trvale udržitelného rybolovu.

To znamená vylovit v roce 2010 pouze 25 500 tun ryb oproti současným 32 000. Důležité je také rozšíření období, kdy bude úplný zákaz lovu tuňáka, které se liší podle velikosti lodě. Lodě o délce přes 24 metrů budou mít zákaz od června do prosince, pro lodě s návnadami a širokými vlečnými sítěmi od půli listopadu do půli května, dokonce i rekreační rybaření bude omezeno na jednoho tuňáka za jednu vyjížďku na moře.

Minimální hmotnost uloveného kusu v komerčním lovu musí být 30 kilogramů a nikoli 10 kg jako dosud. Také bude zakázáno využívat k lovu letadla, která dávají tipy na místa s velkou koncentrací tuňáků. Má dojít i k registraci všech velkých lodí, lovících tuňáka obecného, a jejich sítí.

Komise vyhověla požadavkům ochranářů, vědců a ekologických aktivistů ohledně zvýšení minimální hmotnosti uloveného kusu, ovšem vědci požadovali snížení objemu úlovku na 15 000 tun za rok, aktivisté alespoň na polovinu současného objemu. Tvrdí totiž, že dnes se vyloví z moří třikrát víc tuňáků než příroda unese.

Kupujte ryby s razítkem

Pokud zákazníci chtějí mít jistotu, že tuňák, kterého si kupují, je uloven legálně v rámci daných kvót, měl by se v chladicích či mrazicích boxech ohlížet po značce MSC a modrém oválném logu s rybou. MSC je nezisková organizace Marine Stewardship Council, která stanovila ekologické standardy pro identifikaci udržitelného způsobu rybářství. Je to obdoba certifikace dřeva FSC, ke které se už připojilo mnoho komerčních firem i celých států. V restauraci nezbývá než se ptát, odkud ryby pocházejí a zda mají certifikát MSC.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist