https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/festival-ekofilm-vyhral-indicky-snimek-o-indickem-ekologovi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Festival Ekofilm vyhrál indický snímek o indickém ochránci přírody

17.10.2016 09:48 | BRNO (ČTK)
Chandi Prasad Bhatt - indický ochránce životního prostředí
Chandi Prasad Bhatt - indický ochránce životního prostředí
Jako nejlepší film, který se prezentoval v Brně na 42. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Ekofilm, zvolila porota indický dokument The Man Who Dwarfed the Mountains (Muž, jenž zastínil hory). Snímek je o nejvýznamnějším současném indickém ekologovi Chandim Prasadu Bhattovi. Získal také cenu v kategorii Enviro a Cenu ministra životního prostředí, uvedl pro ČTK mluvčí festivalu Jan Šmikmátor.
 

"Film jsme vybrali proto, že Bhatt má několik okouzlujících kvalit, kterými environmentální aktivisté většinou neoplývají. Neočekává, že ostatní budou řešit nespravedlnost za něj, ale hledá spolupráci k řešení lokálních problémů. Ve všem, co dělá, se prezentuje skromně, ale zároveň s hrdostí na to, že protestuje. A kvůli čemu je nejznámější? Sjednocuje boj za záchranu stromů a záchranu lidí. Film tohle vypráví velmi dobře: má jasnou strukturu, režii, vývoj příběhu a krásně ukazuje propojení záplav, přehrad, vegetace a lidského působení," zdůvodnila výběr vítězného filmu předsedkyně poroty Chihiro Guezenbroeková.

Tématem letošního ročníku byla voda a sucho. Mezi další filmy, které uspěly v různých kategoriích patřily například ruský snímek Small People. Big Trees (Malí lidé. Velké stromy), který vypráví příběh jihoafrických pygmejů kmene Baka. Dále bolívijský film Historias contaminadas (The Toxic Tales), jež by se dal přeložit jako Toxické příběhy a v pěti krátkých povídkách ironicky popisuje destruktivní chování člověka jako největší ohrožení lidí. Oceněný byl tak snímek Zelení mušketýři. Vypráví příběh o skupině mladých lidí v Litvě, kteří koncem osmdesátých let minulého století založili přední ekologickou a národopisnou organizaci s názvem Atgaja. Diváckou cenu získal německý film Everglades o životě ve stejnojmenném národním parku na Floridě.

"Po letošním ročníku je vidět, že téma sucho už se dostává lidem do povědomí. O besedy a akce na toto téma byl velký zájem. Je potřeba diskutovat i konat. Je důležité šířit, co nejen stát, ale každý může udělat pro zmírnění dopadů sucha a také šířit, co nás čeká," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který přijel jako host. Diváci mohli zhlédnout 40 filmů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist