https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-dong-v-britanii-instalovala-nejvetsi-vetrnou-turbinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma Dong v Británii instalovala největší větrnou turbínu na světě

9.9.2016 08:58 | LONDÝN (ČTK)
Větrná elektrárna Burbo Bank již má 25 menších turbín o výkonu 3,6 MW. Nyní se rozšíří o další, větší turbíny
Větrná elektrárna Burbo Bank již má 25 menších turbín o výkonu 3,6 MW. Nyní se rozšíří o další, větší turbíny
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Dong Energy
Společnost Dong Energy instalovala větrnou turbínu, která je vyšší a širší než obří vyhlídkové kolo zvané Londýnské oko. Turbína je součástí větrné farmy Burbo Bank, která je v Irském moři u pobřeží Británie, uvedla firma. Celkem bude vybudováno 32 těchto turbín, jejichž výrobcem je společnost Vestas.
 

Turbína má instalovaný výkon osm megawattů (MW) elektřiny. Průměr rotoru je 164 metrů a stojí ve výšce 195 metrů od hladiny moře. Všech 32 turbín má být schopno vyrobit elektřinu pro 230 000 domácností.

Dosavadní nejvyšší instalovaná turbína se nachází na větrné farmě Westermost Rough v Severním moři. Její instalovaný výkon je šest MW a je vysoká zhruba 177 metrů.

Británie hledá nové zdroje výroby elektřiny, aby nahradila stárnoucí uhelné a jaderné elektrárny. Do konce desetiletí očekává, že by na moři měly být instalovány větrné elektrárny o kapacitě deset gigawattů.

Větrná elektrárna Burbo Bank již má 25 menších turbín o výkonu 3,6 MW. Nyní se rozšíří o další, větší turbíny. Instalace nových turbín by měla být dokončena v první polovině příštího roku.

"Použití větších turbín je důležitou součástí snahy odvětví snížit náklady," řekl agentuře Reuters manažer pro větrnou energii v Británii firmy Dong Benj Sykes. "Každá turbína potřebuje základy, kabely k pobřežní rozvodně a údržbu, takže když můžete z každé turbíny vygenerovat více megawattů, snížíte celkové náklady na megawatt," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist