https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/floridske-urady-se-snazi-odradit-od-malovani-na-krunyre-zelv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Floridské úřady se snaží odradit od malování na krunýře želv

8.8.2016 15:14 | MIAMI (ČTK)
"Barvit si můžete nehty nebo dům, ale nemůžete malovat na želvu," napsal Miami Herald
"Barvit si můžete nehty nebo dům, ale nemůžete malovat na želvu," napsal Miami Herald
Floridský úřad na ochranu přírody požádal občany, aby přestali přebarvovat krunýře místních želv. Nejenom, že je to nezákonné, ale želvy to ohrožuje, protože jim barva může bránit přijímat vitamíny. List Miami Herald o případu nalezených želv s barevnými krunýři informoval v článku s podtitulkem Prosím, nemalujte na floridské želvy.
 

Úřad na ochranu přírody na facebooku zveřejnil snímky dvou želv myších s barevně namalovanými krunýři. Jde o ohrožený druh a barva může těmto plazům bránit v dýchání a absorpci vitamínů. Naopak se do jejich těl mohou dostat toxické látky z barev.

Kromě toho je barevná želva snadněji viditelná, a tudíž více ohrožená útoky predátorů. Barvu lze sice odstranit, ale není to snadné a zvíře přitom musí být uspáno, argumentoval úřad.

"Barvit si můžete nehty nebo dům, ale nemůžete malovat na želvu," napsal Miami Herald.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist