https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fotopast-zachytila-unikat-prvni-vlci-stenata-po-sto-letech-u-nas
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fotopast zachytila unikát: První vlčí štěňata po sto letech u nás

3.9.2014 13:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
Fotopast zachytila unikát: První vlčí štěňata po sto letech u nás
Fotopast zachytila unikát: První vlčí štěňata po sto letech u nás
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | CHKO Kokořínsko
Náznaků, že v oblasti CHKO Kokořínsko vyskytují vlci, přibývalo. Na jaře letošního roku proto pracovníci CHKO nainstalovali několik fotopastí. A ty vydaly něco naprosto senzačního: snímky prvních vlčích štěňat. Jde o první doložené rozmnožení vlků u nás po sto letech.
 

„Už v březnu naše fotopast zachytila vlka v blízkosti rybníka Břehyně,“ vypráví Ladislav Pořízek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. Pracovníci správy pak nainstalovali fotopasti v širším území. V červenci pracovníci správy nalezli stopy odpovídající dospělému vlku a vlčatům. „A na konci července pak jedna fotopast zachytila vlče či vlčata a jejich rodiče. Na snímku je vždy pouze jediné vlče. Ale v druhé půlce srpna jeden z lesníků pozoroval v jiné části Dokeska vlčici s několika vlčaty. Snímky jsou jednoznačným důkazem o rozmnožování vlků v této oblasti.“

„Je až symbolické, že se rozmnožování vlků podařilo potvrdit ve chvíli, kdy se území, ve kterém se pohybují, stalo po letech vyjednávání součástí chráněné krajinné oblasti. V Máchově kraji jsou místa, která nemají daleko od prapůvodní české divočiny - slatiny a rašeliniště a podmáčené lesy. Lze to vnímat i tak, že se ochránci přírody i vlci shodli na tom, kde je příroda opravdu zajímavá,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vlci do takové krajiny patří a mají důležitou roli. Jsou výborní lovci a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce, kteří nadměrným okusováním ničí v lesích mladé stromky. Za případné škody, které by vlci způsobili na domácím zvířectvu, mají hospodáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci.

Vlci u nás byli koncem 19. století vystříleni. V posledních letech se začínají postupně stejně jako do dalších států vracet. Česká republika má dva základní zdroje pro obnovu výskytu: slovenskou a německo-polskou populaci. Do chráněné krajinné oblasti Beskydy přicházejí vlci ze Slovenska – v posledních několika letech ale spíš výjimečně, zejména kvůli pytlákům a migračním bariérám, jako jsou velké silnice. Na sever Čech by mohli vlci přicházet z oblasti Lužice.

Z evropských zemí žije nejvíce vlků na Iberském poloostrově (okolo 2000), v Itálii (okolo 800), karpatských pohořích a nebo na Balkáně (po ccca 5000). Jinde, jako ve Skandinávii, Francii a Německu jich přežívají pouze stovky.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist