https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francie-bojuje-proti-svetelnemu-znecisteni-povinnymi-zhasinanim-chalupa-to-oznacil-za-tmarstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francie bojuje proti světelnému znečištění povinnými zhasínáním. Chalupa to označil za "tmářství"

2.2.2013 02:42 | PAŘÍŽ (ČTK/Ekolist.cz)
Zhasnout a spát! Francie nařizuje obchodům a úřadům zhasínat nejdéle hodinu po odchodu posledního zaměstnance
Zhasnout a spát! Francie nařizuje obchodům a úřadům zhasínat nejdéle hodinu po odchodu posledního zaměstnance
Všechny nebytové objekty ve Francii budou muset od 1. července zhasínat na noc světla, aby se šetřila energie a snížilo takzvané světelné znečištění životního prostředí. Potvrdilo to ve středu francouzské ministerstvo ekologie, udržitelného rozvoje a energetiky, které nové opatření připravilo loni v listopadu. Nařízení se netýká pouličního veřejného osvětlení.
 

Obchody, úřady a další nebytové budovy budou muset od 1. července zhasínat vnitřní světla nejpozději hodinu po odchodu posledního pracovníka. Veškerá venkovní osvětlení úřadů a obchodů včetně výloh se budou muset vypnout nejpozději hodinu po půlnoci. Místní úřady budou moci udělovat výjimky, například o Vánocích.

Česká republika podle ministra životního prostředí žádný podobný krok neplánuje. "České ministerstvo životního prostředí se nebude účastnit politiky, kdy se lidem bude nakazovat, kdy mají svítit, kdy mají chodit na toaletu, kolik toho mají sníst a jak dlouhé sukně mají dámy mít. Tento direktivismus a tmářství odmítáme. Máme poněkud jiné starosti, než toto regulovat," uvedl pro server Idnes ministr Tomáš Chalupa.

Úprava také říká, že znovu rozsvítit vnější osvětlení budou obchody moci od sedmi hodin ráno, nebo nejdříve hodinu před otevřením, pokud jejich pracovní doba začíná dříve. Stejně tak osvětlení fasád nebude moci být v provozu dříve než po západu slunce.

Opatření umožní uspořit podle ministerstva ročně 2 terawatthodiny elektřiny, což je prý množství, které za stejné období spotřebuje 750 000 domácností. Díky zhasínání se má také snížit emise skleníkových plynů Francie o 250 000 tun ročně. Francie se tak podle ministryně ekologie, udržitelného rozvoje a energetiky Delpine Bathové stane průkopnická země v prevenci proti světelnému znečištění. To narušuje ekosystémy i spánek obyvatel.

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět.

Ministerstvo uvádí, že noční umělé osvětlení může podstatně narušovat řadu ekosystému a to kvůli změnám, které způsobuje komunikaci mezi druhy, narušuje migraci, reprodukční cykly nebo lov nočních predátorů. Podle ministerstva je také potřeba vzít v úvahu možný negativní vliv celonočního osvětlení na spánek lidí.

Vláda vyhodnotí účinnost a dopady nového opatření v lednu příštího roku. Na tuto bilanci se podle serveru UsineNouvelle zvlášť připravují podnikatelé z resortu osvětlení, kteří s krokem nesouhlasí. Tvrdí, že úspory budou mnohem menší, než očekává vláda. Úspor elektřiny lze podle nich dosáhnout především tím, že se vymění zastaralá a energeticky náročná svítidla za nová. To by ale podle serveru stálo odhadem 800 milionů eur, pro vládu je tedy jednodušší nechat světla zhasnout.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist