https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/galapagy-celi-invazivnim-rostlinam-nekde-je-az-polovina-porostu-nepuvodni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Galapágy čelí invazivním rostlinám. Někde je až polovina porostu nepůvodní

5.9.2014 01:28 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pohled na ostrov Santa Cruz. V popředí původní porost, uprostřed invazivní sloní tráva, vlevo za ním lesík invazivních hruškovců přelahodných (avokáda)
Pohled na ostrov Santa Cruz. V popředí původní porost, uprostřed invazivní sloní tráva, vlevo za ním lesík invazivních hruškovců přelahodných (avokáda)
Foto | Mandy Trueman
Galapágy. Jedno z nejpozoruhodnějších míst světa, obdivované díky jedinečné přírodě a kvůli množství druhů živočichů, kteří žijí jen a jen zde. Jenže podle posledních výzkumů to už tak úplně neplatí, v některých částech ostrova totiž přebírají vládu invazivní druhy rostlin, které sem zavlekl člověk.
 

Podle výzkumu australských vědců se až polovina vegetace na ostrově Santa Cruz, který je součástí zdejšího národního parku, skládá z nepůvodních druhů rostlin.

„Lidé budou možná šokováni, že ostrov proslulý díky své bohatosti druhů je navzdory kontrole pracovníků národního parku místy pokryt zavlečenými druhy stromů, keřů a travin. Ale je to fakt,“ říká Mandy Trueman, bioložka západoaustralské univerzity.

Nové druhy rostlin bojují s těmi původními o vodu a slunce a v důsledku mohou změnit celé zdejší prostředí, takže dopady pocítí jak rostliny, tak živočichové, popisuje výzkum publikovaný v magazínu Nebiota. Právě invazní druhy rostlin jsou jednou z příčin, proč jsou zdejší jedinečné druhy živočichů ohroženy.

Klíčovou částí studie je mapa zachycující aktuální pokrytí invazními a původními druhy rostlin. To jsou informace, se kterými může pracovat správa národních parků. Ta se snaží zamezit postupu invazivních druhů a pokud možno je nahradit druhy původními, alespoň na místech s nejvyšší ekologickou hodnotou. Ročně se to týká oblasti o velikosti 400 hektarů, na kterých se snaží vymýtit nejagresivnější invazivní rostliny – ostružiník, guave a česnekovník.

„Pravdou je, že lidé přinášejí rostliny na nová místa a mohou navždy zcela změnit ráz takového místa. Ostrovy jsou k takovým změnám zvlášť náchylné,“ říká Heinke Jäger z Nadace Charlese Darwina, která na Galapágách sídlí. Podle něj všichni ochránci přírody na celém světě bojují s podobnými problémy. „Nakonec se může stát, že původní druhy zcela podlehnou invazivním druhům,“ dodává Heinke.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist