https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gepardum-hrozi-vyhynuti-podle-studie-jich-zbyva-na-7100
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gepardům hrozí vyhynutí, podle studie jich zbývá na 7100

30.12.2016 01:09 | LONDÝN (ČTK)
Podle vědců mají gepardí jedinci velmi široká teritoria svého pohybu, která většinou překračují chráněná území a kvůli tomu poměrně často přicházejí do kontaktu s lidmi. Bývají ilegálně loveni, neboť jejích kožešiny jsou velmi žádány zvláště mezi boháči
Podle vědců mají gepardí jedinci velmi široká teritoria svého pohybu, která většinou překračují chráněná území a kvůli tomu poměrně často přicházejí do kontaktu s lidmi. Bývají ilegálně loveni, neboť jejích kožešiny jsou velmi žádány zvláště mezi boháči
Nejrychlejším kočkovitým šelmám na světě hrozí podle nové studie vyhynutí. Gepardů, kteří se vyskytují takřka výhradně v Africe, zbývá pouze okolo 7100 jedinců a jejich počet rychle klesá. Příčinou je zejména častý kontakt s lidmi a fakt, že gepardí kožešina je velmi draze placeným módním artiklem, po němž je velká poptávka.
 

Gepardi byli až dosud považováni za zvířata, jejichž populace je více méně stabilní. "Vzhledem k velmi plaché povaze téhle nepolapitelné kočky bylo složité nasbírat nějaká tvrdá data, kvůli čemuž byla tato hrozící situace nedoceňována," citovala stanice BBC vedoucí autorku studie Sarah Durantovou z londýnské zoologické společnosti.

Aktuální odhad dospěl ke zmíněnému počtu, z něhož více než polovina šelem žije v jediném společenství pohybujícím se na území šesti jihoafrických států. Mimo Afriku přežívá pouze méně než 50 gepardů v Íránu.

Podle vědců mají gepardí jedinci velmi široká teritoria svého pohybu, která většinou překračují chráněná území a kvůli tomu poměrně často přicházejí do kontaktu s lidmi. Bývají ilegálně loveni, neboť jejích kožešiny jsou velmi žádány zvláště mezi boháči ze zemí Arabského poloostrova a Perského zálivu. Na černém trhu se obchoduje i s jejich mláďaty, která bývají nabízena až za 10 000 dolarů (čtvrt milionu korun).

Autoři studie navrhují přesunout gepardy z kategorie zranitelných do skupiny přímo ohrožených druhů a zpřísnit jejich ochranu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist